БСП изключи азбукарите

Румен Петков: "Явно БСП имат огромен интерес АБВ да стане политическа партия"

На извънреден конгрес на Националния съвет на БСП Георги Първанов, Румен Петков и още 8 техни сподвижници от "АБВ", сред които и кметицата на Перник Росица Янакиева, бяха изключени от редиците на столетницата.

Мотивите за прекратяване на членството са публичните изяви и действия в подкрепа на други изборни листи и за действия, които уронват престижа и единството на БСП и устава на партията.

В решението на Националния съвет е записано още, като предупредителен текст, партийните организации, които имат членове, които участват или подкрепят други листи и системно нарушават устава, да предприемат съответните действия според устава на БСП.

Изключените не приемат решението. Според Георги Първанов Националният съвет на БСП няма право да се занимава с организационни въпроси. "Те дори не са си чели устава", коментира Първанов. 

Румен Петков пък, убедено заяви, че "АБВ" ще се превърне в партия. "Явно БСП имат огромен интерес АБВ да стане политическа партия", коментира бившият вътрешен министър.

Националният съвет на БСП прекрати членството в партията още на бившия здравен министър Евгений Желев, проф. Георги Близнашки, Емил Константинов - лидер на монтанската организация на БСП, кмета на Попово Людмил Веселинов, Владимир Калчев - бивш лидер на БСП-Добрич и Бойка Арабаджиева от Кирково. Цвета Пенкова, която е член на Националния съвет, сама е подала заявление за напускане.

От 103-ма, присъствали на Националния съвет на БСП, "за" изключването на съпартийците са гласували 85 души, двама са се въздържали, а трима са били "против". Сред несъгласните са Светлана Шаренкова и депутатите Георги Кадиев и Кирил Добрев.