Кабинетът раздава предизборно пари на безработни и пенсионери

Новините

07-03-2014, 06:10

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Въпреки че не са планирани средства в бюджета, кабинетът ще наеме 10 хил. души да охраняват селата и ще даде великденски добавки към пенсиите

След като правителството гласува 8.4 млн., за да могат 270 000 бедни българи да получат 30 лв. еднократна помощ точно преди изборите, сега лансира още идеи, свързани с финансиране на уязвими групи преди евровота, въпреки че в бюджета не са предвидени средства. Пенсионерите ще получат великденска добавка, а 10 хиляди безработни ще помагат на полицията по програми за временна заетост и ще охраняват отдалечени и малки населени места. 

Намерението пенсионерите да получат великденски подарък беше лансирано първо от лидера на ДПС Лютви Местан, но с традиционната уговорка, че още се правят разчети какви пари на кого да се дадат. От финансовото министерство потвърдиха вчера, че се разглеждат различни варианти, за да се намери най-оптималният. "Идеята е тази помощ да стане традиционна преди двата големи християнски празника - Коледа и Великден. По Коледа пак имаше добавка, а тогава нямаше избори", обясни Адемов. Какви пари ще се разпределят и на кого трябва да стане ясно около 15 март. "Намерението на правителството е добавката за Великден да е за всички", каза той. 

По информация на "Сега" обаче вероятността да я получат всичките около 2.186 млн. пенсионери е нищожна. За целта ще трябват около 55 млн. лв. за диференцирано плащане от 20 до 40 лв. според размера на пенсията. Почти толкова пари трябват и за "коледната" схема, когато пенсионерите с пенсии до 251 лв. получиха по 50 лв. Ако парите се намерят, е по-възможно да се предпочете този вариант. Според депутати от управляващите партии така парите ще отидат при най-нуждаещите се и ще бъдат в приличен размер. Най-реалистичен изглежда вариантът 328 000 възрастни с пенсии до минималната от 150 лв. да получат по 50 лв. за Великден, за което ще трябват около 16 млн. лв.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев пък разказа, че се разработва програма със социалното министерство за назначаване на безработни за охранители към бедните и отдалечените общини, които ще помагат на полицията да пази хората от кражби. 

"За тези места, където общината няма финансови възможности и са отдалечени и няма население такова, каквото можем да привлечем като извънщатни сътрудници, да се реализира една програма, съвместно с Министерството на труда и социалната политика, в резултат на която за временна заетост ще бъдат назначени хора, които ще са като охрана към местната власт. Има достатъчно правомощия по Закона за местната власт, ще се осигури съответно добро взаимодействие и комуникация в тая посока", разви идеята си Йовчев. Според него става дума за 3-4 хил. души. "Функциите им ще са по охрана, взаимодействие и комуникация с полицията", коментира той.

Според източници на "Сега" от социалното министерство обаче се мисли дори за наемане до 10 000 безработни за охранители. За 9-месечната им заетост ще трябват около 32 млн. лв. Единственият начин тази програма да се финансира е да се отпуснат още пари за Националния план за действие по заетостта. Бюджетът му от 73 млн. лв. вече е разпределен по приетите от правителството програми. Европа пък не разрешава пари от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да се харчат за сектор "Охрана", така че ще се ползват единствено пари от бюджета.

Засега в МВР нямат ясна концепция как точно ще се осъществи идеята. От пресцентъра не успяха да дадат никакви подробности. Оттам не можаха да обяснят и как ще се осъществи друга идея на вътрешния министър - да прибере полицаите от границата с Турция и да наеме на тяхно място там цивилни.