Ако днес прането ви е черно, сигурно живеете до Топлофикация (видео)

Мисия Варна

06-03-2014, 15:01

Снимка:

Гражданинът-репортер Николай Милев

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

(Обновена в 15:50 ч) От "Далкия" отговориха на въпросите

Черен дим се изви тази сутрин от комина на "Топлофикация-Варна", алармираха читатели на Varnautre.bg. Според живеещите в района вероятно е станала някаква аномалия, защото "Топлофикация - Варна работи изцяло на газ. Вредните емисии са снижени до минимум, а димът от комина е бил винаги с бял цвят". Хората предполагат, че централата е заработила на мазут, като алтернативен вариант, покрай очертаващата се газова криза.

Подозренията им до голяма степен се потвърждават и от публикуваната процедура за избор на фирма за доставка на дизелово гориво за "Далкия Варна" ЕАД, установи Varnautre.bg

Дружеството е обявило търг за "Осигуряване и поддържане на гарантиран резерв при поискване с готовност за доставка на количества от 20 тона 1 денонощие или 120 за периода преди почивни дни. Доставка на дизелово гориво за "Далкия Варна" ЕАД под условие и при поискване".

Varnautre.bg се свърза с "Далкия", от където обещаха да излязат с официално становище.

15:50 ч От "Далкия Варна" ЕАД отговориха на въпросите на Varnautre.bg, като заявиха: 

"Днес, в периода 8:30 - 13:00 ч., са били извършвани планирани настройки на горивния процес, използвайки алтернативно гориво - дизел за отопление. В тази връзка, надлежно сме уведомили РИОСВ-Варна, от където сме получили положителен отговор за извършване на тези настройки.

В момента централата работи на основното си гориво - природен газ. Алтернативното гориво, с което работи централата е дизел за отопление."

От "Далкия" уверяват, че "Става дума за планирани настройки на горивния процес" и днешният случай няма общо с публикуваната тръжна процедура, нито пък с "предстояща газова криза"..

Вижте видеото на гражданина репортер