МВР пуска 4000 безработни срещу крадците

Новините

06-03-2014, 06:15

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Това ще става по програмите за временна заетост

Безработни от малки и отдалечени общини ще бъдат наемани за охрана от кметствата по програми за временна заетост. Идеята е част от мерките за борба с битовата престъпност, които вчера вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщи пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

"Говорим за 3000-4000 души, които да работят доброволно по сигурността към общини без финансова възможност. Функциите им ще са по охрана, взаимодействие и комуникация с полицията", поясни Йовчев. Идеята бе приветствана от шефа на вътрешната комисия Атанас Мерджанов. Според него час по-скоро Йовчев и социалният министър Хасан Адемов трябва да изготвят такъв съвместен проект, тъй като за 2014 г. програмите за временна заетост са доста орязани.

Вицепремиерът обясни, че след приемането на новия Закон за МВР, който вече е минал на първо четене, в част от населените места полицията ще има нещатни сътрудници. А където няма - ще се търси вариант с безработните.

В масовия случай наетите по програми за временна заетост, субсидирани от държавата, получават минимална заплата от 340 лв. на месец. Договорите им продължават 6 или 12 месеца. Обикновено по подобни програми се наемат безработни, които трудно могат да си намерят работа сами. Става въпрос за хора с ниско образование, в предпенсионна възраст, младежи без опит или хора с увреждания.

През 2014 г. социалното министерство разполага със 73 млн. лв. за програми за заетост. Според разчетите те ще са достатъчни да се намери работа на около 22 000 безработни, а други 13 000 да се обучават. В момента в бюрата по труда има над 400 000 души без работа.

Друга от мерките на МВР ще е попълването на полицейските звена, работещи със следови кучета, тъй като този метод от години е доказал ефективността си по разкриването на битовата престъпност. Йовчев подчерта готовността на ведомството му да работи заедно с местните власти, охранителните и застрахователни фирми срещу дребния бандитизъм.

От близо месец със 71% е спаднала престъпността в селските райони, в които бе пратена жандармерия, отчете МВР шефът.