"Южен поток" може и да няма

Според бившия ни посланик в Москва пикът на кризата в Украйна е отминал

"Южен поток" няма да се случи, заяви в интервю за Дарик бившият български посланик в Москва Илиян Василев. "Човек не трябва да има кристална топка, за да види бъдещето. Той е политически проект на Русия - той цели да заобиколи и накаже Украйна", заяви още Илиян Василев. Той обясни, че заобикалянето означава лишаване на Украйна от приходи от порядъка на 2-2,5 млрд. всяка година. "Ако ЕС и САЩ се ангажират с това да подкрепят Украйна, кажете ми каква е логиката те да се съгласят с "Южен поток" и да лишат украинската хазна или компании от 2,5 млрд. приходи, които след това те ще трябва да дават под формата на споразумения, подкрепа за бюджета и друг вид заеми или грантове", попита Василев.

"Докато няма въоръжена фаза в конфликта в Украйна, вероятността от спиране на газовите доставки от Русия не е голяма. Моята оценка е, че заплахата от прекратяване на доставките на газ в последните два дена не се е променила, не е станала по-голяма, защото нямаме реални въоръжени военни действия. И като че ли страните минаха пика на конфронтацията и се търсят някакви формули за достойно излизане от кризата", даде оценка на ситуацията в Украйна бившият посланик.

Според него новата оценка на риска трябва да бъде направена през призмата на играта със "санкциите", които сега се обсъждат и в рамките на Европейския съюз и от самата Русия като контрареакция. Илиян Василев подчерта, че от 2009 г. насам България не е направила нищо, което да осигури енергийната й независимост. Той разкритикува политическата класа като "недалновидна и без хоризонт в мисленето", защото с мораториума върху проучването и добива на шистов газ е лишила страната от собствен енергиен ресурс.

 

Цялото интервю с бившият посланик можете да видите тук»