Глобяват до 20 000 лева за дискриминация

Новините

05-03-2014, 17:58

Снимка:

bTV

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Жена подала жалба срещу изискването за бащино име

Санкцията за работодателите, които проявяват дискриминация към служителите си по полов признак, може да достигне до 20 хил. лв. Това обяви председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Страшимирова пред "Дарик".

Тя разкри случай, в който на мъж му е отказана работа като сервитьор, защото фирмата търсила само жени.

"Имаме оплакване и от жена, която е вземала по-малка заплата от мъж, когото лично е обучавала да я замести при излизането й в майчинство", разказа още Страшимирова. Едни от най-често срещаните оплаквания в КЗД са за недостъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Комисията е разгледала и случай, при който жена е подала жалба за дискриминация по признак "пол" и "семейно положение", заради изискването българските граждани да притежават бащино име. Според жалбоподателката това поставя в унизително положение самотните майки и децата с неизвестен баща. Тя е поискала изискването да се отмени, но КЗД отказва с мотив, че не е налице дискриминация в случая.

В момента жалбоподателката обжалва решението на КЗД в Софийския административен съд, който все още не се е произнесъл по казуса.
По думите й Комисията за защита от дискриминацията вече има и регионални офиси в по-големите градове.