Няма да закриват Автото

От 317 ученици в час влизали между 30 и 120

Варненската професионална гимназия по машиностроене и автотранспорт няма да бъде закривана, нито предстои сливане с друго училище. Целта е да се помогне на учебното заведение да се стабилизира, заяви пред Дарик Варна Венцеслава Генова – шеф на Регионалния инспекторат по образование. От вчера школото се ръководи от нов директор - бившият зам.-директор на вече закритата Гимназия по сградостроителство "Колю Фичето".

"Трябва да разберем къде са децата тогава, когато не са в класните стаи. По документи в дневна форма на обучение има 317 ученици, а проверките ни регистрират между 30 и 120 души. А от вечерните паралелки, където трябва да са 120 ученици, са между 3 и 6“, обясни Генова и добави, че учителите масово не пишат отсъствия в дневниците.

"Въпросът има и финансова страна. Всяко дете има единен разходен стандарт, който формира бюджета на училището. Всеки месец се издават бележки, че ученикът ходи на училище и семейството получава детските помощи“, посочи директорът на РИО.

Генова категорично отхвърли твърденията на част от преподавателите, че Гимназията по машиностроене би могла да се закрие заради апетити към имота.

"Имотът е публична държавна собственост. Промяната на предназначението зависи от Министерски съвет. Инспекторатът по образование не борави с имоти“, каза още Генова е увери, че новият директор ще продължи с проверките и ще започне поставяне на неизвинени отсъствия.

"В момента, в който се натрупат 15 и повече неизвинени, се тръгва към процедура за наказание на учениците. В случай, че те бъдат наказани с преместване в друго училище, или преминаване към самостоятелна форма на обучение, неминуемо ще паднат часовете от задължителната преподавателска норма на учителите. Когато нямат часове, те не могат да си запазят щата и вероятно това ги кара да имитират учебен процес“, обясни Генова.

Тя допълни още, че малко от възпитаниците на училището успяват да завършат, а при проверки там инспекторите не са могли да открият нито един ученик от 12 клас. При проведеното в края на учебната 2012 – 2013 година външно оценяване по английски на 8 клас средният успех е 2,66. Резултатите от държавните зрелостни изпити от майската сесия сочат, че от 135 явили се с тройки са издържали 39 души. На септемврийската сесия същата година са се явили 55 ученика. От тях 16 са положили успешно изпита с 3,00. На държавните изпити за професионална квалификация от 103-ма явили се 66 младежи са ги взели с тройка.