Спират Facebook завинаги на 15 март, ама друг път

Пореден блъф затвори социалната мрежа

Спират Facebook на 15 март. Това е най-популярното съобщение, което обиколи интернет през уикенда. Според сайта WeeklyWorldNews.com на 15 март най-голямата социална мрежа в света официално ще бъде спряна – завинаги. Публикацията ужаси милионите потребители на мрежата. Оказва се обаче, че тя съвсем не е истина. Ето и цялата история.

Според въпросната публикация, Facebook ще бъде затворен, защото Марк Зукърбърг не може да издържа на стреса по поддържането му. Според него сайтът е излязъл извън контрол, а управлението му направо му е съсипало живота. Ето защо за всички би било най-добре Facebook просто да бъде спрян. Цитиран е и Avrat Humarthi, заместник-президент на техническите въпроси към Facebook, който потвърждава новината и съветва всички да изтеглят снимките и клиповете си от мрежата, защото след 15 март няма да ги видят никога отново. Естествено, това вбеси и ужаси милиони потребители.

Оказва се обаче, че сайтът, в който е публикувана новината, WeeklyWorldNews.com, е пълен с блъфове. След разследване на nakedsecurity.sophos.com бе разкрито, че освен спирането на Facebook, въпросният сайт ни съобщава още, че Джордж Клуни ще става американски президент, а Мишел Обама е бременна. Освен това абсолютно същото съобщение за спирането на социалната мрежа е било разпространено и миналата година през пролетта.