Плащат 2500 евро обезщетение на рускиня заради дело срещу България

Крими

05-03-2014, 15:31

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предложението е на Европейския съд по правата на човека

Министерският съвет ще сключи приятелски споразумения по три дела, водени срещу България в Европейския съд по правата на човека. С акта правителството признава допуснатите нарушения и се съгласява да изплати на жалбоподателите определените от ЕСПЧ обезщетения, с което случаите се закриват.
Едно от делата е на руската гражданка Таджигул Бегмедова. Твърдяното нарушение се изразява в прекомерния размер на държавната такса, която е следвало да заплати за водените дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. През 2003 г. тя предявява искове против Прокуратурата на Република България и РДВР – Варна за изплащане на обезщетение от 100 000 лв. за вредите, произтекли от незаконното й задържане под стража за 15 дни. Според окончателното съдебно решение Прокуратурата следва да й заплати 4000 лв., а държавните такси за производството пред трите съдебни инстанции са 5880 лв. Предложението на ЕСПЧ е за понесените вреди Таджигул Бегмедова да бъде обезщетена с 2500 евро.
Втората жалба е на Стефан Рангелов, поради отказ на Върховния касационен съд да възобнови задочно воденото срещу него наказателно производство поради унищожаване на делото. За установеното нарушение на правото на справедлив съдебен процес Стефан Рангелов ще получи обезщетение от 2392 евро.
Цветан Младенов, Боян и Илиян Илиеви и Любен Лазаров ще бъдат обезщетени с 3500 евро за нарушено право на собственост. Тяхната жалба е по повод продължаващ вече 20 години реституционен процес.