Инвестициите в имоти - българският коз срещу отлива на украински туристи

Парите

05-03-2014, 11:26

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сега е моментът България да привлича по-интензивно инвестиции от типа „втори дом“, смятат експерти

Доколко и как ще повлияе конфликтът в Украйна на България, какви ще са преките и косвените последици за страната ни от разрастващата се политическа криза там, задава ли се газова криза у нас – това са въпросите, които вземат връх в последните дни. На този фон се появиха сериозни опасения за отлив на украински туристи от България.

Investor.bg разговаря с експерти от бранша за това дали да очакваме сериозен удар върху българския туризъм заради украинската криза, ще можем ли вече да разчитаме да постигнем ръста на украинския пазар, който страната ни регистрира през последните години, и защо пазарът на имоти по Черноморието може да ни „спаси“ от драстичен спад на украински гости.

 

Според изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова е напълно възможен отлив на украински туристи у нас заради ситуацията в Украйна, но по-същественият въпрос е още при първите сигнали за спад в записванията България веднага да приложи механизъм за компенсиране на негативните последствия. Тя поясни, че този компенсиращ механизъм би следвало да се изразява в по-активна позиция на страната ни по горещата тема, в по-силно присъствие на международните туристически борси в Украйна, по-засилена рекламна кампания на българския туристически продукт за този пазар. Наред с това би следвало да дадем широко портфолио от предложения за украинските посетители – не само в посока на лятна почивка у нас, но и предоставяне на благоприятни възможности за инвестиции в имоти, каза експертът.

Карастоянова смята, че търсенето и покупката на имоти у нас от страна на украински граждани е естествен процес, който вече е започнал и ще се засилва с оглед на неблагоприятната политическа и икономическа среда в страната. Това е един автоматичен модел на действие, който се активира в подобна ситуация, каза Поли Карастоянова. Тя акцентира, че България ще сгреши, ако позволи на наши конкуренти като Кипър и Румъния да предложат по-бързо и гъвкаво възможности за покупка на „втори дом“ преди нас.

Отчитайки геополитическите аспекти на конфликта в Украйна, Карастоянова допълни, че страната е важна за нас не само заради увеличаващите се туристи всяка година, но и заради факта, че Западът гледа на България като на част от целия източен регион. Той поставя страните от Изтока под общ знаменател, не се отчитат спецификите на отделните държави, каза Карастоянова. Тя посочи още, че Националният борд по туризъм ще подкрепи България в позиция, която да избегне военен конфликт, защото именно това е заплахата, която първа води до отказ от удоволствия – сред тях пътуване, почивка и т. н.

Според нея правилният път е към активни действия по присъствието на България в Украйна - става дума за засилено присъствие с реклама, с участие на международни туристически изложения и други предложения от наша страна. „Нямаме гаранция, че конфликтът ще засегне вътрешността на страната и тъкмо затова следва да се активизираме към повече присъствие, повече реклама с цел да насърчим украинските граждани не само да планират почивка в нашата страна, но да ги убедим, че инвестицията в имот е добра възможност за тях“, смята експертът.

"Ще защитим проактивна позиция на България и политика на повече присъствие на българския туристически продукт, насочен към украинските граждани, продължи тя. Към момента имаме данни за забавяне на участието ни на туристическото изложение в Украйна и на рекламната ни кампания заради общата несигурност в страната, което би следвало да се промени", смята изпълнителният директор на Националния борд по туризъм.

Сходна позиция защити и Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Според него ситуацията в Украйна неминуемо ще се отрази на туризма в България, въпреки че досега българските власти говорят единствено за икономически последици, свързани с нарушенията при доставките на стратегически суровини за България през Украйна като газ и ядрено гориво.

Все пак той смята, че сериозно сътресение на пазара на украински туристи у нас няма да има - обемите ще се запазят, но пазарът ще се преструктурира. Драганов поясни, че значителен спад може да се очаква само при организираните пътувания чрез туроператори на украински и рускоговорящи граждани, доколкото Украйна е транзитна страна за други руски туристи. Той посочи, че броят на украинските туристи у нас – почти 300 хиляди годишно, ще се запази, както и годишният ръст от около 13-14 на сто.

По негови думи организираните пътувания с цел туризъм от Украйна са около 35 на сто от общите посещения на украинци у нас, като те ще намалеят наполовина. За сметка на това ще се наблюдава по-интензивно използване на инвестициите от типа „втори дом“, смята Драганов. Според него ще се засили тенденцията на по-активно използване на имотите, които вече са закупени - ще се използват от повече хора и все повече извън летния сезон. За Драганов няма причини за отлив, защото основното предимство на страната ни остава - България е мирна дестинация, а и поддържа добро ниво на съотношението цена-качество.

По думите на Драганов обаче кризата в Украйна по-скоро ще удари сериозно туристически дестинации като Турция и Испания. Там спадът на украински туристи ще бъде драстичен заради факта, че тези страни разчитат предимно на организирани туристи.

„Всички пазари, които разчитат на организирани пътувания, ще загубят сериозно от украинската криза“, коментира Драганов. И уточни, че тези страни нямат предимството на жилищата „втори дом“, което България има. По негови данни към момента украинските граждани, пътуващи с цел туризъм у нас, са били 35%, около 25% са неорганизираните, а 40% са тези, които разполагат с имоти по Черноморието.

Председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин смята, че конфликтът в Украйна със сигурност ще доведе до загуба на туристи у нас. Същевременно обаче той изрази надежда, че до такъв сценарий няма да се стигне и проблемите ще бъдат локализирани. Рагин коментира, че при неблагоприятно стечение всички ще загубят. „Ако конфликтът продължи, ние ще загубим туристи, но по-същественото е великите сили да намерят път за преговори, така че да не се стига до война“, каза той.