През последната година 6% от българските жени са станали жертва на насилие

Новините

05-03-2014, 09:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изследването е на Агенцията на ЕС за основните права

През последната година 6% от българските жени са станали жертва на физическо или сексуално насилие от страна на своя настоящ или бивш партньор, посочва изследване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA), проведено сред жени на възраст между 18 и 74 години, цитирано от Агенция "Фокус".
Според проучването 3% от анкетираните мъже и жени в България са чували за домашно насилие в семейния си кръг, 33% - сред приятели, а 6% са научавали за подобни случай от колеги и на работното място.
От тези резултати Агенцията заключава, че хората в България разбират за значително по-малко случаи на домашно насилие от членове на семейството си и колеги, но чуват повече за този проблем от приятели. Това е индикация, че въпросът се счита за личен в рамките на семейството и на работното място. В тази връзка, може да се предположи, че в България темата за насилието срещу жени може да се разглежда като нещо, за което не се говори в определени кръгове - включително и пред интервюиращия, който току-що е влязъл в дома на респондента, за да проведе изследване.