Талантлива варненка представя изложба на художествени фотографии

Варна Лайф

04-03-2014, 16:30

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Изложбата в макро стил е под надслов "Пролетно тайнство"

Варненката Галя Георгиева представя своя изложба на художествени фотографии. "Пролетно тайнство“  ни отвежда в света, за който нямаме време, а понякога и сетива. Не само защото между бетонното ни ежедневие не останаха зелени  островчета,  а защото мисленето ни се промени: малките дребни радости се изместиха от "големи проекти, планове, цели".

Невидимия на пръв поглед свят на микроскопичните, крехки, и толкова многообразни Божи творения е любима тема на фотографката Галя Георгиева. Лесно ли се снима макро? Не, и не само заради техниката.  Трябват:  много търпение, въображение, познания за навиците на насекомите, тишина и хубаво време. Защото колкото и малки, те са изключително енергични, не се поддават на дресировка и не можеш да правиш дублаж – моментът или е уловен или е отлетял.

Природата е била щедра, обсипвайки тези миниатюрни телца с богатство от багри, които в съчетание  с естествения фон на тучните поляни или цъфнали дървета създават невероятен колорит. Именно въображението и усещането за композиция правят фотосите на Галя въздействащи. Дори и обикновената мравка, лишена от пищната цветност на пеперудите и водните кончета, в комбинацията на полски цветя и обикновена локва създава, изглежда прекрасно като персонаж в  ярка и въздействаща картина, пълна с живот . Вълнението и възхищението на авторката от тази не толкова позната и популярна вселена се усеща във всеки кадър.  Умелото заснемане показва перфектни детайли и цвят, които дори в увеличените  и принтирани върху канвас кадри не губят фокус и качество . Заразителната жизненост, която струи от нейните фотоси изпълва пространството с въображаемия аромат на пречистване и вселенска хармония.

Галя Георгиева  е родена,  живее и твори в гр. Варна . Работи като програмист. Занимава се фотографията от 2005, към която я привлича получен подарък - малко дигитално апаратче nikon coolpix  . От пет години снима с полупрофесионален огледално-рефлексен фотоапарат Canon 40 D . За авторката фотографията е нещо повече от хоби. Тя  я обсебва със своето магическо привличяне и ангажира мисълта и времето й. Голяма част от познанията в тази област са натрупани с четене на специализирана литература, личен опит и споделяне с колеги-любители.
Любимите и фотографски жанрове са нощна фотография и макро . Именно макро е избрала за представянето си в тази изложба: вълнуващата паралелна мини вселена.

Изложбата ще бъде открита в галерия "Арт Маркони" на улица "Охрид"22 от 18:00 часа на 6 март.