Посрещаме сезона с нови летищни такси

Промените се подготвят от транспортното и финансовото министерство

Нови летищни такси ще бъркат в джоба на пътници и авиопревозвачи. Сред тях са въвеждане на такса сигурност, която до момента не се събираше, както и ясно регламентиране на такса пътник, която да покрива само разходите за поддържане на летището, съобщи КРОСС.

Предвидени са и облекчения за фирмите, които предлагат нови целогодишни маршрути от и до страната. Очаква се новите такси да влязат в сила до няколко седмици.

От бранша напомнят, че промените вероятно ще се отразят и на цената на билетите. Най-потърпевши обаче остават авиокомпании, превозващи пътници от и до трите големи летища в страната.

Официалната статистика показва, че през последната година през терминалите в София, Варна и Бургас са преминали над 7 млн. пътници. Първенец сред тях е летище Варна с ръст на пътниците 18%, а София и Бургас могат да се похвалят с 2% повече пътници.

Оказва се, че българските превозвачи набират сериозна преднина. Близо 1/3 от пътниците са превозени от български авиокомпании.

Цените обаче може да се покачат драстично след въвеждането на новите такси. Така например за всеки пътник, които преминава през Терминал 2 на летище София, фирмата ще заплаща на аеропорта по 11 евро, а за Терминал 1 по 6 евро. Предвидени са преференции за фирмите, които редовно ползват летищата, както и за превозвачите, които откриват нови редовни полети.

Постепенно редовните линии започват да изместват чартърните. Към момента съотношението е 60 към 40. Оказва се, че организираните туристи намаляват за сметка на индивидуалните. Това се дължи на лесния достъп до оферти чрез интернет. Допреди 10 години резервациите се правеха предимно от туристически агенции, докато сега всеки може сам да вземе билет, при това изгодно.

Една от водещите компании вече започна преговори за пускане на директна редовна линия до САЩ. Все още обаче американците имат претенции към сигурността на Летище София.