Над 6 милиона лева отиват при земеделци от Варна

Парите

04-03-2014, 16:10

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Парите са от нисколихвени кредите, гарантирани от Националния гаранционен фонд

Националният гаранционен фонд е подкрепил девет кредита в размер на над 6,4 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. в област Варна. Бенефициентите по Програмата от региона са получили облекчени кредити от търговски банки, обезпечени със средства от Фонда. Това стана ясно във Варна по време на информационна среща за популяризиране на възможностите на Гаранционната схема по ПРСР.

В събитието участваха експерти от фонда, банкери и бенефициенти по мерки 121, 122 и 123 за селските райони. Информационната кампания е по проект на Министерството на земеделието и храните. Тя предвижда общо 55 информационни срещи в цялата страна, на които експерти ще разясняват подробно условията на Гаранционната схема по Програмата.

Повечето гаранции, издадени от Фонда, са по проекти,  за чиято реализация са ползвани кредити до 200 000 лева, посочиха представители на Фонда. Те уточниха, че схемата предвижда срещу закупената техника и гаранцията на НГФ, земеделските производители да получат облекчено финансиране от търговските банки.
От старта на схемата в началото на 2013 година. Фондът е издал гаранции на общо 215 бенефициенти, като по този начин е подкрепил отпускането на кредити в размер на 92 млн. лева.

Националният гаранционен фонд издава допълваща обезпечението гаранция в размер до 80% от размера на заема. Кредитите са с по-ниски от стандартните лихви, като бенефициентите са освободени от такси и комисиони. Издаваните гаранции са до 10 години, а крайният срок за получаване на финансиране по схемата е септември 2015 година.

От началото на февруари до средата на май 2014 година в страната ще бъдат проведени по две информационни срещи във всяка област. Утре, 5 март, от 11:00 часа, ще се проведе информационна среща в Клуба на пенсионера в Бяла. На 6 март ще има разяснително събитие в Шумен, а на 7 март в читалище "Пробуда" в Каспичан. През следващата седмица ще се проведат информационни срещи в Добрич, Тервел, Силистра и Тутракан.