100 деца напускат социалните домове, отиват в нови жилища

Мисия Варна

04-03-2014, 15:50

Снимка:

slanchice.org

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Строят седем къщички за деца в риск

Седем къщички ще бъдат изградени по проект за деца в риск на територията на Варна

Изграждането на седем къщички от семеен тип за настаняване на близо 100 деца от социални институции от област Варна започва утре. Инициативата стана възможна благодарение на проекта "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск”, финансиран  по оперативна програма "Регионално развитие".

Срокът за изпълнение на проекта е 34 месеца, а общата му стойност е 4 832 034, 15 лв. Това включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. 85 на сто от средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 15 % - са отпуснати от държавния бюджет, а община Варна ще предостави сумата от 614 790 69 лв. за строително-монтажни работи, оборудване и обзавеждане на обектите.

"Това е един от проектите, които буквално бяха загубени, но благодарение на усилията, които положихме, община Варна също ще изгражда такива центрове. Закъсняхме много - навсякъде в страната тези къщички са отдавна факт. Важното е, че успяхме да спасим проекта и в крайна сметка постигнахме споразумение за удължаване на срока за изпълнение - имаме избрани изпълнители, а утре ще бъде направена първата копка на къщичките",посочи кметът Иван Портних. Той допълни, че проектът е пример за усилията на общината за развитие на социалната политика, включително и  чрез привличане на европейски средства.

Капацитетът на всеки от центровете е за 14 места. Две от къщичките ще бъдат изградени във "Владиславово" над обръщача на "Градски транспорт", две - в квартал "Изгрев” и три в село Тополи. В тях ще бъдат настанени деца от домовете в село Рудник, Виница, Крушаре и Луковит. С реализирането на този проект ще бъде създадена възможност за закриване на част от 137 –те институции за деца и предоставянето на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете.

"Успешното стартиране на планираните дейности по проекта нямаше да бъде възможно, ако не беше изключителното съдействие на кмета Иван Портних и неговия екип, на г-жа Снежина Славчева, ръководител на управляващия орган за оперативната програма Регионално развитие, инж. Антонина Дончева от Министерството на регионалното развитие и много други хора, които работиха заедно с нас", каза ръководителката на проекта Емилия Дякова. Проектното предложение съответства на националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и планът за действие към нея, както и на Областната стратегия за развитие на социалните услуги и на Стратегията за развитие на социалните услуги в община Варна.

Първата копка ще бъде извършена утре от 11:00 часа над обръщача във "Владиславово"