Заради кризата в Украйна: Руският газ под въпрос

Новините

04-03-2014, 06:22

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Стойнев свиква енергийните шефове, проверява запасите

България може да закъса с газа заради кризата в Украйна. Това предупреди вицепремиерът Цветлин Йовчев, който видя заплаха за сигурността на България в засилващото се напрежение между Киев и Москва. Изявлението му в Брюксел дойде часове след като "Газпром" предупреди, че са възможни прекъсвания на доставките на синьо гориво за Европа. По този повод икономическият министър Драгомир Стойнев свиква днес енергийните шефове и експерти на спешно заседание.
Той е поискал точни данни за газовите ни ресурси. Ако синьото гориво от Русия секне, запасите от 200 млн. кубически метра в хранилището "Чирен" ще стигнат за 1,5-2 месеца. Може да разчитаме и на добива от находище "Галата", което обезпечава 10% от потреблението у нас. Третият вариант е да купуваме газ от Гърция.

Според въведения план за действие при извънредни ситуации на газова криза на икономическото ни ведомство България може да разчита на междусистемната връзка с Гърция. Тя бе пригодена да препраща газ към страната ни при предишната криза през 2009 година. В извънредни случаи от там може да купуваме синьо гориво, което идва от Иран през Турция. В Атина има и терминал за втечнен газ, но цените са много високи. 
Междувременно Цветлин Йовчев заяви, че може да има затруднения при доставката на стратегически суровини за България през Украйна, включително на ядрено гориво. По думите му всички останали заплахи са или с минимална степен на вреда за националната сигурност, или с ниска степен на вероятност. Вицепремиерът поиска от Брюксел единна европейска политика за съвместно овладяване на кризи в областта на миграцията и убежището. Йовчев настоява също за равномерно разпределение на тежестта на базата на различни показатели като население, БВП, географско положение и др.