Чака ни по-влажна и хладна пролет, истинско лято - след средата на юли

Новините

04-03-2014, 06:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Май ще е най-променливият месец

Идва по-влажна и по-хладна пролет, а истинско лято, подходящо за море, се очертава чак след средата на юли. Това предвижда сезонната прогноза на Петър Янков, дежурен синоптик в TV-MET, направена за "Труд".
През март валежите в Югозападна България ще са 2 пъти над нормата, в централните и източните райони на странана ще са обичайните. През април дъждът няма да надхвърля нормалните стойности за месеца, но през май и юни валежите пак ще са над очакваното. "Това на практика означава, че първата половина от лятото ще е по-влажна", обобщи Янков. Големите метеорологични центрове в света още търсят причините за задаващите се валежи.

"А колко топло ще е през пролетта? Температурите през март ще са около нормата, т.е. средните минимални ще са между минус 4° и плюс 1°, а средните максимални от плюс 9° до плюс 14°", каза дежурният синоптик. През април градусите твърдо ще са над нулата, а в първите пет дни се очаква да паднат и последните слани.
"Според прогнозата минималните температури през месеца ще са около нулата и плюс 6°, а максималните - плюс 15°-плюс 20°", каза Петър Янков.
И тази година май ще е най-динамичният месец, т.е. ще е най-променливият. Очаква се температурите да са с 1°-2° по-ниски от нормалните. А те са: минимални - между 7° и 12°, максимални - между 17° и 23°. "Макар стойностите, които прогнозираме, да са само с един-два градуса под нормата, те ще се усещат осезателно", каза още метеорологът.