Великият пост – седем седмици преди Великден

Животът

03-03-2014, 11:30

Снимка:

pravoslavieto.com

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Време да се покаем, да потърсим нов път към възвишеното

Днес започва Великденският пост. Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със заговезни и завършват с причестяване.

Годишно православният християнин би трябвало да пости около 200 дни: през Вели­ките пости 7 седмици, през Петрови пости - от 7 до 30 дни, през Богородични пости -14 дни, Коледни пос­ти - 40 дни. Освен това всяка седмица в сряда и петък.
По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните.
Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъп­ки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
Великденските пости започват частично на Месни заго­везни. От следващия ден, който е понеделник, християните, които са решили да постят, трябва да изключат от менюто си месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сир­ни заговезни те заговяват за последно с яйца, мляко и млеч­ни продукти. И от понеделник започва същинското постене.
Може да се ядат ядки­те, плодовете - пресни и сушени, маслини, зеленчуци, варива. Всичко оба­че трябва да е приготвено с растително масло или марга­рин. Подходящи са пресните са­латки, спанака, киселеца и копривата. Тестените продукти и хлябът не тряб­ва да са приготвени с яйца.