Избрани Новини
Великият пост – седем седмици преди Великден
Време да се покаем, да потърсим нов път към възвишеното
Днес започва Великденският пост. Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни - месо, яйца, мляко и млечни произведения. Започват със заговезни и завършват с причестяване.
Годишно православният християнин би трябвало да пости около 200 дни: през Великите пости 7 седмици, през Петрови пости - от 7 до 30 дни, през Богородични пости -14 дни, Коледни пости - 40 дни. Освен това всяка седмица в сряда и петък.
По традиция при православните строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на по-дългите пости - Великденските и Коледните.
Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.
Великденските пости започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, християните, които са решили да постят, трябва да изключат от менюто си месото и месните продукти. Една седмица по-късно, на Сирни заговезни те заговяват за последно с яйца, мляко и млечни продукти. И от понеделник започва същинското постене.
Може да се ядат ядките, плодовете - пресни и сушени, маслини, зеленчуци, варива. Всичко обаче трябва да е приготвено с растително масло или маргарин. Подходящи са пресните салатки, спанака, киселеца и копривата. Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца.