БСП ще събира контраподписка за контрареферендум

Новините

01-03-2014, 10:48

Снимка:

БГНЕС,архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ще бъде измислена "популистка" тема, която да "потопи" предложеното от президента допитване за изборните правила

В началото на месец март БСП започва събирането на контраподписка за контрареферендум, в отговор на предложеното от президента допитване за изборните правила, пише сайтът Mediapool.bg. Макар управляващите да са против исканото от Росен Плевнелиев допитване, събраната от гражданския Инициативен комитет подписка ще ги задължи да го проведат. Те обаче първо ще редактират трите въпроса, предложени от държавния глава, а към тях ще добавят и свои, които да са "по-популистки" и да "потопят" идеята на Плевнелиев, обясниха пред Mediapool представители на ръководството на социалистическата партия.

Макар да си дават сметка, че по този начин ще девалвират самата идея за пряка демокрация, от "Позитано"20 не крият, че ходът с контрареферендума има само и единствено политически цели – да отклони вниманието от президентската инициатива и да разводни дебата върху изборните правила.

Предложението на Росен Плевнелиев да се питат гражданите искат ли задължително, мажоритарно и електронно гласуване, се възприема положително в цялото общество, включително сред червения електорат, както показва най-новото изследване на "Алфа рисърч", според което над 50 на сто от хората одобряват допитване за промяна в изборните правила.

Засега не е формулирана тема на контраподписката за контрареферендума. Решението се очаква да бъде взето от насрочения за 7 март Национален съвет на БСП, когато да бъде официално съобщено, че червените започват събирането на половин милион подписа.

Идеята за контрареферендум бе лансирана за пръв път от лидера на БСП Сергей Станишев на партийния конгрес в началото на февруари. Тя прозвуча като логично продължение на организираните от социалистическата партия "контрапротести“ в защита на кабинета през лятото, докато десетки хиляди искаха оставката на правителството.

"След като започнаха подписка за референдум за изборните въпроси, ние можем да се обърнем към хората по същия начин, но с по-важни въпроси“, заяви тогава Станишев и допусна, че хората може да бъдат питани за вида данъчна система - пропорционална или прогресивна.

Въпреки, че идеята е спорна, тъй като по закон референдум за размера на данъците не може да се прави, БСП смятат, че дори и темата да бъде "на ръба на закона", подписка трябва да се събере. "Мотивите ни са няколко – след като отхвърлихме искането на президента за допитване по изборното законодателство в правна комисия, спечелихме време, но ГЕРБ са почти готови с техните 500 000 подписа и ще ни задължат да го проведем. Че ние ще редактираме въпросите на президента, е ясно, но е добре да ги "удавим" в друга по-популистка, най-грубо казано, тема", обясниха депутати от БСП пред Mediapool.

Според тях са възможни всякакви въпроси, включително за безплатно висше образование. "Не е толкова скъпо, дори да ни задължат да го въведем. Ако сметнем само тези, които са държавна поръчка и им покриваме таксите – хем ще сме си изпълнили обещанието, хем общата стойност е не повече от 200 млн. лева на година", твърдят от БСП.

По този начин референдумът, който ще се организира, ще съдържа между 5 и 7 въпроса.

За да се гарантира успехът на "операцията" по "неутрализиране" на предложеното допитване за изборните правила, то ще се проведе във "времевия пояс август-септември", уточниха социалисти.

Искането на държавния глава е референдумът да се проведе заедно с евроизборите в края на май. Според мнения на анализатори по този начин би се повишила и избирателната активност за евровота, но управляващите нямат интерес от това, тъй като разчитат на мобилизация на твърдите си електорати.

"Ако започнем през месец март, то за 2-3 месеца, включително и през кампанията за евроизборите, ще можем да събираме необходимите 500 000 подписа. Това ще подейства дисциплиниращо и на местните структури", казват от БСП.

Социалистите планират също така и промяна в закона за референдумите. С мотив, че сегашната нормативна уредба затруднява провеждането на допитванията, БСП смятат да облекчат организирането на местни референдуми. Покрай тази промяна най-вероятно ще бъде внесена и друга - да увеличат необходимите подписи, с които Инициативен комитет може да задължи парламента да проведе референдум.

"Към момента са необходими 500 000 подписа – и ние, и ГЕРБ можем да ги съберем. Не е кой знае какво предизвикателство. А за да успее някаква група хора да задължи НС да върши нещо, а не просто да му предложи, трябва тази група хора да е сериозно – 750 000 души ми звучат съвсем приемливо", обясни народен представител от левицата.