Обама: Намеса в Украйна ще има цена

Новините

01-03-2014, 08:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Държавният глава на САЩ може да отмени участието си в Г-8 в Сочи в случай на военна намеса на Русия в Украйна.

САЩ са дълбоко загрижени от новините за руско военно придвижване в Украйна. Това обяви президентът Барак Обама.

Той не пропусна да отбележи, че всяко нарушение на суверенитета на Украйна ще доведе до дълбока дестабилизация на ситуацията в страната.

Президентът не уточни дали САЩ разполагат с разузнавателна информация, потвърждаваща твърдението на украинския чиновник. Обама предупреди Кремъл, че всяка военна намеса в Украйна ще има своя цена.

Представителят на Русия в ООН обаче заяви, че Москва действа изключително в духа на подписаните договори.

В знак на протест държавният глава на САЩ може да отмени участието си в Г-8 в Сочи в случай на военна намеса на Русия в Украйна.

Ситуацията ескалира след като се появиха информации, че близо 2000 руски войници са били транспортирани по въздуха в столицата на автономната република Крим - Симферопол. Това принуди Киев да затвори въздушното пространство над полуострова.

И.д. президентът на Украйна Олег Турчинов обвини Кремъл, че отново прилага грузинския сценарий - провокации, ескалация на напрежението, намеса и анексиране на територията.

Държавният департамент на САЩ обяви, че Виктор Янукович вече не е легитимният лидер на Украйна и Белият дом активно работи с новата власт.

Междувременно стана известно, че Лихтенщайн, Австрия и Швейцария са замразили сметките на Янукович и приближени до неговото управление.