Българско лекарство за украинската икономика

Парите

28-02-2014, 16:09

Снимка:

financialpost.com

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Украйна можеше да избегне финансовия хаос, ако беше въвела строга финансова дисциплина по подобие на валутния борд в България

Това твърди икономистът проф. Стив Ханке в статия, публикувана в канадското бизнес издание "Файненшъл пост" (FinancialPost.com), съобщава БТА.

В статията, озаглавена „Валутният борд в България срещу украинския хаос", Ханке, който беше един от международните експерти при установяването на валутния борд в България през 1997 г., пише: „Когато гледаме как Украйна отново се разпада, виждаме какво можеше да стане (и какво би било в момента), ако украинците бяха приели една дисциплинираща система, както направи България през 1997 г."

"Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa", пише още той. "Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна".

Той уточнява, че през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно.

"Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България", пише Ханке

Ханке припомня, че в края на 90-те години българската икономика, както и икономиките на останалите бивши комунистически държави, включително Украйна, колабира, но след въвеждането на строгата дисциплина на валутния борд се стабилизира и е стабилна до момента.

„България все още не е пазарна икономика. Годишният доклад за икономическа свобода за 2013 г., публикуван от института „Катон" го демонстрира. От 152 наблюдавани страни България е класирана на 49-то място.Това не е добре, но е много по-напред от Украйна, която е 126-та.

Икономическата свобода, която съпътства една пазарна икономика, е двигателят на икономическия напредък. Режимът на валутния борд осигурява само дисциплината", пише Стив Ханке.