Следят кравите с wi-fi дали са разгонени

Животът

28-02-2014, 14:51

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

LED осветление удължава деня в кравефермите с 8 часа

Нова система за откриване на разгонени животни ще бъде демонстрирана на международна изложба в Пловдивския панаир. Ежегодно провежданата "Агра" ще предложи 69 нововъведения, от които 31 световни и 11 европейски. Датчици ще засичат промени в поведението на отглежданите крави и ще пращат сигнали до смартфон, таблет или лаптоп, кога е най-подходящият момент за зачеване. Български учени предлагат улеснение за изкуствено осеменяване на овце. Опитната станция по земеделие в Търговище е направила разредител за семенна течност от коч, за да се запазят качествата й при ин витро съхранение.

Други иновации стимулират растежа на животните и повишават добивите от мляко и месо. Системата eHeat  поддържа оптимална температура в боксовете на прасенцата чрез софтуер, вграден в отоплителния панел, и пести енергия. Световната новост е представена от датската компания "Animal Care ApS".

Икономично LED осветление за кравеферми е иновация, с чиято помощ денят се удължава с 8 часа, а това повишава продуктивността и подобрява състоянието на кравите. Друга система, вече българско изпълнение на фирма от Русе, ще дозира точно и икономично храната за животните.

На изложбата отново ще бъдат показани елитни породи и оборудване за тяхното отглеждане, като част от цялостната панорама на селското стопанство.