Рейтингът на кабинета падна с още

Новините

28-02-2014, 14:15

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Недоволните от кабинета нарастват до 53%

Доверието към правителството отново бележи спад и стига до 18%. Това сочат данни от регулярното представително проучване на Агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 17 - 22 февруари 2014 г. Недоволните от кабинета нарастват до 53%, като те са мнозинство във всички социални групи, с изключение на българските турци. С нови 5 на сто, от 20% на 15%, намаляват оптимистите за развитието на страната в близко бъдеще.

Нарастват негативните оценки за почти всички стари и нови политици. Недоверието към всеки един е вече над 50 %. Особено силно във фокуса на общественото внимание през февруари попада лидерът на ДПС Лютви Местан. С ръст на отрицателните оценки до 74%, той се нарежда на второ място по неодобрение след Волен Сидеров.

На фона на недоверието към политиците, нарастват очакванията към пряката демокрация. 54% от хората подкрепят инициативата на президента Росен Плевнелиев за свикване на референдум по изборното законодателство, 15% са против.
Според 44% от анкетираните е най-добре този референдум да се проведе заедно с евроизборите, а 17% са на мнение, че трябва да се отложи и да се насрочи след тях.

Електоралните нагласи за предстоящите евроизбори очертават изключително напрегната битка на две нива - за победител в изборите и за място в Европарламента. В края на февруари ГЕРБ (с 16.9%) има лек превес над БСП (15.1%), но с наближаването на изборите надпреварата се очертава като все по-оспорвана. ДПС запазва стабилно трето място (6.9%).

С ръста, който „България без цензура" отбелязва през последния месец (достигайки 5.5%), тя влиза в конкуренция с АБВ (6.1%) и Реформаторския блок (5.0%) за излъчване на евродепутати. Тъй като обаче и трите формации ще се явят на избори за първи път в този си вид, е все още рано да се прогнозира, доколко ще бъдат реализирани настоящите намерения за гласуване.

В процес на преструктуриране е и националистическият вот. Към февруари най-висока подкрепа получава НФСБ (3.2%), „Атака" остава с 2.1%, като значителна част от нейните симпатизанти преминават към „България без цензура".

„Зелените" и „Синьо единство" на Надежда Нейнски се ползват с подкрепата на около 1% от избирателите.

Тепърва обаче предстои да се види как предвидените в Изборния кодекс облекчени условия за участие на нови партии ще повлияят на по-малките формации - дали ще създадат нови шансове, или допълнителни бонуси само на най-големите играчи.

Въпреки обикновено по-оптимистичния край на зимния период, в края на февруари правителството бележи нов спад на доверието (до18 %) и респективно, ръст на негативните оценки (до 53%).

Ако допреди няколко месеца кабинетът имаше по-широка социална база и в малките градове, и в селата, сега тя остава основно в селата (33% доверие : 44% недоверие).

Извън основните причини за спада на подкрепата - безработицата и ниските доходи - ерозията се ускорява и от радикализирането на „България без цензура", чиито избиратели идват в голямата си част от малките градове.

Така, към момента, извън традиционно критичните към кабинета десни и дясно-центристки избиратели, се прибавят тези на движението на Николай Бареков (само 6 % от тях имат доверие на кабинета) и негласуващите (5.5% доверие към кабинета).

Много ниско (15 %) е и равнището на оптимизъм за развитието на страната, а това е важен показател за посоката на обществените настроения и политическите процеси.

Под средния е оптимизмът както сред частните собственици и хората на високи ръководни позиции, така и сред най-ниско платените работници и безработните.

20 % достига оптимизмът единствено сред възрастните хора и живущите на село.

Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски остава без промяна (24% положителни оценки и 47% отрицателни).

Почти без промяна остава и доверието в президента Росен Плевнелиев (28%), главния прокурор Сотир Цацаров (29%) и българския еврокомисар Кристалина Георгиева (33%).

Протеклите през февруари процеси на парламентарно номадство не водят до усещане за стабилизация и ръст на доверието в парламента. Напротив, с 9 % одобрение и 65 % неодобрение народното представителство достига поредната критична точка в кризата на обществено доверие.

В тази ситуация 63% смятат, че е по-добре да се отиде на нови избори, 34 % са на мнение, че правителството трябва да продължи да работи в сегашната конфигурация.

Най-радикално настроени и най-настоятелни за провеждането на предсрочни избори са симпатизантите на ГЕРБ, Реформаторския блок, НФСБ и „България без цензура"./News.bg