Бивши военни за европропарите: Да отиват за пътища и спортни площадки

Мисия Варна

28-02-2014, 12:52

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предлагат конкретни обекти във Варна за включване в новия програмен период

През новия програмен период усилията във Варна да бъдат насочени към привличане на европейски средства за рехабилитация на пътища, тротоари, изграждане на повече спортни съоръжения и площадки, за да имат къде да спортуват децата и младежите. Това предложиха бивши военни по време на семинар на тема "Реализирани европейски проекти във Варненска област и нови оперативни програми 2014-2020 г.", който Областният информационен център - Варна проведе снощи в Дома на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в морския град.

На форума присъстваха над 70 представители на СОСЗР и други военно-патриотични организации, пенсионирани военнослужещи, запасни офицери и ветерани. Семинарът беше открит от председателя на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса вицеадмирал от резерва Илия Попов, който е бивш началник на Военноморските сили и бивш заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия. Пред участниците управителят на Областния информационен център-Варна Виктория Николова представи дейността на центъра.

Експерти на ОИЦ запознаха присъстващите с резултати от реализирани проекти с европейско финансиране във Варненска област и с възможностите за финансиране през новия програмен период 2014-2020 г. Запасните офицери видяха снимки на ремонтирани с европейски средства пътища, училища, детски градини, музеи и др. Пенсионирани военнослужещи се интересуваха каква е финансовата полза за България от членството й в Европейския съюз и какви средства е привлякла община Варна по проекти от оперативните програми. Управителят на ОИЦ Виктория Николова информира, че общините от Варненска област имат общо 134 сключени договора по оперативните програми, като от тях проектите на община Варна са 30 на обща стойност над 261 милиона лева.

Според бившите военни европейско финансиране трябва да се насочва към решаване на конкретни проблеми на Варна като инфраструктура, тротоари, липсата на достатъчно места за развитие на спорт. Участниците изразиха желание да се срещнат с представители на община Варна, за да предложат конкретни обекти за включване в плановете на администрацията през новия програмен период.