Битката при Варна влиза в мартенския брой на National Geographic

Мисия Варна

28-02-2014, 12:34

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тази година морската столица ще отбележи 570 години от епичното сражение

"Да избягаме е невъзможно, да се предадем е немислимо - извисява се гласът на Хуняди. - Нека се бием и с храброст да почетем оръжията си!" Така започва разказът за великата битка край Варна през 1444 година, който предстои да бъде публикуван в мартенския брой на списание National Geographic. Тази година морската столица ще отбележи 570 години от епичното сражение.

Историята в списанието на Националното географско дружество разказва за разразилата се битка между армията на султан Мурат II и кръстоносците на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, унгарския пълководец Януш Хуняди и папския легат Джулиано Чезарини.

"Затворените между Варненското езеро, Франгенското плато, морето и врага, християнски войни не се предават пред сигурната смърт. Предложенията за преговори със султана са отхвърлени категорично. Легатът дава нова идея - да се изградят отбранителни съоръжения и да се изчака зад тях. В армията на Владислав има и 400 хусити, ветерани от религиозните войни в Бохемия, Моравия и Силезия. Техните "ръчни топове" и бронирани каруци могат да отблъснат дори тежковъоръжена конница. Кардиналът е принуден да заложи надеждите си на своите доскорошни врагове, еретиците хусити. Унгарските благородници, хърватските воеводи и дори свирепите рутенски наемници са склонни да подкрепят идеята за отбранителна стратегия. Положението е тежко…", се разказва още в публикацията.

Повече за историята на крал Владислав III, Януш Хуняди и Ордена на Дракона можете да прочетете в мартенския брой на National Geographic.