Таван на таксите за бирници

Парите

28-02-2014, 06:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Тарифите няма да надхвърлят 50% от стойността на вземането

Нови ограничения за частните съдебни изпълнители искат депутати. Промени в закона гласят, че таксите не трябва да надвишават половината от стойността на взетото. Според частни съдебни изпълнители и в момента има лимит, който е 10% при опис на имущество.  

Таван за таксите на бирниците ще въведе парламентът. Поправките в Закона за частните съдебни изпълнители ще бъдат внесени до дни в Народното събрание. Автор на промените е червеният депутат Страхил Ангелов.

Той предлага в закона да бъде записан нов член, който гласи, че "сборът на всички такси по изпълнението не може да надхвърля една втора от вземането". Това означава, че тарифите за длъжника не трябва да надвишават половината от стойността на дължимата сума или цената на имота, автомобила или друга вещ, която ще бъде отнета. Промени ще има и при т. нар. пропорционални такси, които частните съдебни изпълнители слагат.

Такива са тези за опис на вещи и ценни книжа. Те ще може да се начисляват както на длъжника, така и на банката. Според закона сборът от всички тези пропорционални такси в едно изпълнително производство няма да може да надвишава една десета от задължението. Процентът на пропорционалната такса според материалния интерес намалява с увеличаване на интереса. Това означава, че колкото по-голяма е стойността на имуществото, толкова по-малка е таксата.

Определя се и тарифа от 8 процента за вземания до 1000 лева, но не по малко от 10 лева. До 2 процента пък ще е таванът за вземания над 100 000 лева. "Стъпката на намаляване на таксата не може да бъде по-малка от 1,3 процента за всяка група вземания според размера им", пише още в Закона за частните съдебни изпълнители.

Промени има и по отношение на допълнителните възнаграждения, които се договарят от частните съдебни изпълнители. Според поправките изплатените в по-висок размер суми няма да се смятат за разноски по изпълнението и те няма да се дължат от длъжника.

За извършване на опис на имущество в срока за доброволно изпълнение такса да не се събира, предвиждат новите правила в закона. Сега обикновените такси по изпълнението се събират само за действия, изрично посочени в тарифата, и не зависят от материалния интерес.

Според новите текстове и т. нар. обикновени такси по изпълнението ще зависят от материалния интерес. "Така всички тарифи ще са строго регламентирани и няма да има своеволия", коментира Страхил Ангелов. В закона се предвижда още да няма такси, които изрично не са посочени в тарифата на бирниците.