Областният спря Фонд "Култура", няма възражения към заплатите на съветниците

Областният управител на Варненска област Иван Великов отново върна решения на Общинския съвет.

Този път съветниците ще трябва да преразгледат само част от гласуваните на последната сесия предложения.

Областният обжалва учредяването на общинския фонд "Култура", приемането на неговия правилник и кандидатстването за финансиране за фестивали и творчески проекти. 

Общо 17 предложения за фестивали с дати на провеждане от март до май тази година, трябваше да бъдат разгледани за финансиране от експертите в общинския фонд "Култура" до 4 март. Някои от културните форуми традиционно са финансирани от Общината, така че забавянето на процедурата по учредяването на фонда поставя под въпрос провеждането им. Сред тях са: XI Европейски музикален фестивал (15 март-11 май) - за участие тази година вече са поканени световно известни изпълнители, София филм фест във Варна (14 март), Международният музикален фестивал "Откритие" (16-18 май) и Международният фестивал на поезията "Славянска прегръдка" (20-25 май).

Друго решение, което съветниците ще трябва да преразгледат, е преобразуването на общинските спортни предприятия "Спортни имоти" и "Спорт за всички" в "Спорт-Варна". Съветниците гласуваха и безвъзмездното предоставяне на "Спорт-Варна" управлението на спортните комплекси "Простор", "Локомотив", "Младост", басейните "Делфини" и "Приморски", игрищата в Морската градина, тенис кортовете в "Чайка", гребната и конната бази.

Великов върна и решението за освобождаването на Цветомир Грънчаров от Съвета на директорите на общинското предприятие "Пазари ЕАД" и избирането на нов бордовак в лицето на Атанас Божанов.

Решението за повишаване на заплатите на общинските съветници, което бе прието на същата сесия, и след това върнато от кмета на Варна Иван Портних, не е сред обжалваните от губернатора.

Областният управител Иван Великов за втори път връща решения на Общинския съвет. Първият път, през януари, безпрецедентно той обжалва в съда цялата сесия от 13 декември заради процедурни нарушения.

Заповедта: