Пореден опит тоталната забрана за пушене да падне

Животът

27-02-2014, 08:57

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

През февруари депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан обяви, че ще внесе проект за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито

Втори опит за събаряне на тоталната забрана за пушене на закрито ще направят парламентаристите преди изборите за евродепутати. Народни представители от левицата вече сондират кой как би гласувал, ако предложението за либерализация на режима отново влезе в дневния ред, научи "Труд". Очаква се този път законовите поправки за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито да бъдат внесени от ДПС.

Връщане на стария режим, при който има зали за пушачи и за непушачи в заведенията, бе едно от ключовите обещания в предизборната кампания на БСП. Преди Нова година социалистите не успяха да съберат необходимите гласове, за да може либерализацията на режима да мине на първо четене в пленарната зала.

През февруари депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан обяви, че ще внесе проект за отпадане на тоталната забрана за пушене на закрито. Ако това не стане, хората на Сергей Станишев са готови да направят нов опит за либерализация на режима, тъй като са му обещали. В червените редици обаче има депутати, които са "против" отново да се пуши в ресторанти и нощни клубове. Срещу това е и здравната министърка. "Ако направят това, значи искат да спечелят пушачите на своя страна преди изборите през май", коментираха пред "Труд" ГЕРБ-ери. В партията на Борисов са категорични - отново ще отстояват, че пълната забрана за пушене на закрито трябва да остане. Депутатите от ГЕРБ обаче са 94, а се предполага, че броят им ще се топи.

От независимите вече се чу, че някои от тях биха подкрепили отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито. В "Атака" също са "за" либерализация.