Плащат 40 000 евро обезщетение на Гуцанов

В средата на октомври миналата година съдът в Страсбург осъди държавата заради ареста на Гуцанов

Обезщетение в размер на 40 000 евро ще изплати правителството на депутата от КБ Борислав Гуцанов. "Гуцанови срещу България" е едно от четирите дела, по което държавата е осъдена. Констатираните нарушения са за забрана на изтезанията, на правото на свобода и сигурност, на невинност до доказване на противното, на неприкосновеност на жилището и на вътрешноправно средство за защита. Решението за изплащане на парите бе взето на днешното заседание на Министерски съвет. 

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов осъди държавата в Страсбург в средата на октомври миналата година. На 31 март 2010 година Гуцанов бе арестуван в акция "Медузите" по подозрения за източване на общинското предприятие "Градски транспорт". Операцията бе обявена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По това време настоящият червен депутат бе председател на Общинския съвет във Варна. Престоят на Гуцанов в килията продължи 2 месеца, а после бе последван от домашен арест.

Магистратите признават, че е нарушен член 3-ти от Европейската конвенция за защита правата на човека, която забранява "нечовешкото и унизително отношение". Задържането и домашният арест пък международните съдии тълкуват като нарушение на член 5-ти от същата конвенция, отнасящ се за правото на свобода и сигурност на гражданите.