Вкарват новите технологии в училищата

Нова платформа би позволила дори изпращането на домашни по интернет

Започва изграждането на нова интернет платформа, която ще свързва всички регионални инспекторати и училища в страната. Това заяви образователният министър Анелия Клисарова в студиото на БНТ. Платформата има за цел да намали административната тежест при различните звена. Освен това, тя ще позволи и по-лесен обмен на информация за учениците.

Министърът на образованието и науката каза също, че е важно да има дигитализация в образованието и да се модернизира системата. Всяко пето лице в активна възраст в евросъюза все още няма достатъчна функционална грамотност и грамотност по математика, а това е основата, която дава възможност за работа в интернет средата. Прогнозите са, че всеки трети човек до 2020 година ще има нужда от работа с компютри, защото така се развиват технологиите и икономиката.

В проекта за високотехнологичните стратегии в образованието става ясно, че не всяко дете има нужда от таблет. Сега става въпрос за високоскорстна интернет връзка между всички институции в образователната система с цел намаляване на административните тежести за учители и за директори. Същата стратегия, чието изграждане се очаква да започне тази година, на по-късен етап дори би позволило изпращането на домашни от смартфон или друго устройство, без обаче да се споменават конкретни срокове. Планира се и още една платформа – образователна, която да оказва контрол. За първия етап от стратегията са заделени 15 млн. лева, с които да започне изграждането на една такава система още през тази година.