200 паралелки подбират във Варна

Новините

26-02-2014, 10:52

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Свиват приема в топгимназиите

17 нови професии фигурират сред предложенията

Готов е проектът за новия план-прием в гимназиите на територията на Варненска област, изготвен на базата на завършващите 7-и клас 4198 ученици и завършващите 8-и клас 1267, пише "Монитор". Това заяви шефката на РИО-Варна Венцеслава Генова, която след представянето му пред постоянната комисия по заетостта към областната управа на 24 януари очакваше одобрението му от Министерството на образованието.

Това одобрение е вече факт, като се очаква на 4 март да пристигне утвърденото разпределение, на базата на което Генова ще изготви заповедта до директорите на общинските училища за паралелките в тях. Малко по-късно се очаква да пристигне и заповедта на министъра на образованието за паралелките в държавните училища (професионалните гимназии).

От завършилите 7-и клас са предложени 59 профилирани паралелки в гимназиите и 48 паралелки в професионалните гимназии, като 1 от тях е професионална в СОУ. От завършилите 8-и клас пък са предложени 61 паралелки, от които 45 професионални. За профилираните гимназии има по една паралелка за изкуства с хореография и изобразително изкуство. Природо-математическите паралелки са 15, технологично профилираните бизнес паралелки са 4, колкото са и в хуманитарния профил, а паралелките за чуждоезиково обучение са 34.

В едно основно училище е заложена паралелка за прием след 6-и клас за деца без капацитет за професионално образование. За да не отпаднат от обучение и да получат основно образование и професия, те са включени в 3-годишно обучение. Сред предложените специалности директорите на гимназиите са включили 17 нови професии, като философията е след завършване да намерят реализация на пазара на труда. Те са съобразени както с бюрото по труда, така и с конкретни работодатели.

Разнообразието от професии и профили дава възможност и за по-голям избор на учениците, коментира още Генова. За по-пълен обхват са създадени и паралелки за вечерно и задочно обучение, както и паралелки за деца със специални образователни потребности.