Свиват приема в топгимназиите

Новините

26-02-2014, 06:31

Снимка:

Математическа гимназия Варна

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Увеличават бройките в техникумите

Битката за елитните гимназии ще бъде по-тежка тази година. Това прогнозира шефът на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Причината е, че повечето училища в Топ 10 ще приемат по 26, а не 28 ученици в паралелка, както беше миналата година. Бройката свиват Първа и Втора английска, Френската, Втора немска.

Страстите тази година ще са по-нажежени, защото и випускът на кандидат-гимназистите е по-голям. В столицата седмокласниците са с близо 200 повече от миналата година - общо 9922. Те ще се борят за 7906 места.

Две от най-добрите училища компенсират намаления брой деца в паралелките с това, че ще приемат един клас повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия. Тази година ще има и нови професии в школата, каза Ваня Кастрева. Фризьорският техникум, който досега приемаше само след VIII клас, вече ще има прием и след VII в специалност организация и технология на фризьорските услуги.

За първи път се открива и паралелка електрически превозни средства в професионална гимназия "Хенри Форд". Нова специалност е и организация на туризма и свободното време.