Абитуриенти заменят костюмите с бели тениски

Животът

26-02-2014, 00:00

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Даряват спестените пари на пеперудени деца

Абитуриентите от Втора английска гимназия в София се отказват от бляскав финал на средното си образование. Средствата, предвидени за шармантни тоалети на абитуриентския бал, учениците ще отделят в помощ на техни връстници с рядката диагноза “булозна епидермолиза”. Децата с това заболяване са известни като пеперудени, защото кожата им е много тънка като крилата на пеперуда. 

В репортаж на БНТ (виж тук) възпитаниците на гимназията разказват, как от панаир на суетата, в който са се превърнали баловете, те искат да направят панаир на добротата. Инициатори на доброто дело са Гергана, Виктория, Искра и Адрияна. Те заедно със своите съученици от целия випуск се отказват от пищната церемония по изпращането, а спестените пари ще бъдат дарени на четири деца, страдащи от рядкото генетично заболяване. Около сто души в България страдата от него, като Здравната каса, разбира се, не поема лечението. 

"Имаме си своя бал, купуваме скъши дрехи, ставаме принцове и принцеси, но напоследък изпращането на зрелостниците се превръща във втори бал. И за него влагаме много средства, пак си купуваме скъпи облекла и започваме да се надпреварваме във външния си вид и изместваме акцента от това, какъв е истинския смисъл на този празник", разказва Гергана. 

Така зрелостниците решили да заменят скъпите тоалети с бели тениски, а спестените пари да дарят на пеперудените деца. 

За тях, те научили случайно от интернет. За инициативата младежите са поръчали 265 бели тениски, които са не само за випуска, а и за завършили ученици, по-малките възпитаници на гимназията и учителите. Тениските ще могат и да се купуват, като парите от продажбите също ще бъдат дарени за каузата.