Изгавриха се с Кирил и Методий

Животът

25-02-2014, 19:22

Снимка:

offnews

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Пренаписаха имената им на паметника пред Националната библиотека

Паметникът на братята Кирил и Методий посрещна днешния ден намацан с боя, съобщи Offnews. Надписът в основата е променен, като е задраскана буквата "и" между "Кирил и Методий" и е дописано "и брат му".

Така полученото съвпада с името на фейсбук страницата "Kiril i Metodii i brat mu", в която с доста съмнително чувство за хумор, създателите призовават да се пише грамотно.
Това не е единствената противоречива страница. Само преди няколко дни беше закрита подобна страница, осмиваща друг национален герой - Васил Левски. Пълно нейно копие, но "зарязано" в края на миналата година е страницата "Васил Лески".

Поразителната прилика между стилът, оформлението и начинът на списване, логично довежда мисълта за един и същи автор. И макар съдържанието да е на латиница, то сякаш е умишлено написано неграмотно, и под него прозира доза интелигентност. Въпросите кой и какво цели с тези провокации остава висящ. Дали поругаването на паметника на братята, дали ни писменост е чисто вандалски акт или има и друга цел - също.