Пазители на наследството

Архив Варна

25-02-2014, 17:19

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: The Monuments Men
Език: английски, немски, френски, руски
Превод: с български субтитри
Жанр: драма, комедия, приключенски
САЩ/Германия, 2014, 112'
по книгата на Робърт Едсъл – The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History
Режисьор: Джордж Клуни
С: Джордж Клуни, Мат Деймън, Кейт Бланшет, Джон Гудман, Бил Мъри, Хю Боневил, Захари Бахаров

Джордж Клуни се наема с режисурата и главната роля в Пазители на наследството – необичаен военен филм, в който думите изкуство и Ренесанс се срещат доста по-често, отколкото в Спасяването на редник Райън и Гадни копилета.
Темата Втора световна война очевидно е неизчерпаема. На пръв поглед, десетилетия след свършването й, всичко за нея вече е било казано (и преразказано, и преразказано отново), но ето че никога не е късно да разберем нещо ново за онези напоени с кръв и див ентусиазъм събития.

Например – за американската операция Monuments, Fine Arts, and Archives, целта на която е откриването и опазването на историческо наследство в окупираните от Третия Райх територии. За военните и мъжете на изкуството, въвлечени в тази операция, разказват два основни труда, като Клуни се спира на The Monuments Men от Робърт Едсъл, макар че всъщност другият – The Rape of Europa от Лин Никълъс, се радва на по-голяма популярност.

В този филм ще срещнете усмихнато-мустакатият лейтенант Франк Стоукс (Клуни), който усърдно се е заел със задачата да прецака плановете на Хитлер за грандиозен и препълнен с откраднати от Западна Европа шедьоври Führermuseum. За целта американският смелчак е подбрал цял екип професионалисти, които не умеят да стрелят добре, но пък са поне толкова заинтригувани от спасяването на европейските класики. Заедно и поединично те се втурват във Франция, Белгия и Австрия, с едничката цел да спрат изнасянето или унищожението на Мадоната с младенеца на Микеланджело и Гентския олтар.

Дори и с позоваване на истински събития и пресъздаване действията на действителни персонажи, задачата е сложна и Клуни доста се е оплел. Вследствие на това, Пазители на наследството се люшка между класическия приключенски филм, комедийните нотки, историческата драма и твърде праволинейната възхвала на американската доблест и принос във войната. Актьорският състав е толкова силен, че сякаш е сигурна гаранция за успех – тук са Мат Деймън, Кейт Бланшет, Джон Гудман и Бил Мъри (даже и нашето момче Захари Бахаров гледа лошо в ролята на съветски военачалник). Но пък Деймън издиша, Бланшет учудващо преиграва с френския акцент в английския си, а Мъри и Гудман са поставени твърде далече от комедийните моменти, които така отлично им пасват.

Без да е лишен от добри моменти и въпреки емблематичното актьорско присъствие на Клуни (който има няколко силни монолога), Пазители на наследството е по-скоро съботно забавление, което приемаме с усмивка, а не един от филмите на годината.