Помпей 3D

Архив Варна

25-02-2014, 17:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Оригинално заглавие: Pompeii
Език: английски
Превод: с български субтитри
Жанр: приключенски, исторически
САЩ/Германия, 2014, 102'
Режисьор: Пол У. С. Андерсън
С: Кит Харингтън, Кийфър Съдърланд, Емили Браунинг, Адеуали Акинуйе-Агбайе, Саша Роиз, Джесика Лукас, Джаред Харис, Паз Вега

Покрай работата по поредната част на Заразно зло, режисьорът Пол У. С. Андерсън намери време да заснеме високобюджетното и бълбукащо с лава, насилие и любов приключение Помпей. Получило се е прилично. И апокалиптично.

Бързаме да започнем с най-важното – ако навремето сте гледали в захлас Гладиатор, то и Помпей ще ви допадне. Въпреки че не са на едно и също ниво (филмът на Ридли Скот си е шедьовър, все пак), и двете продукции експлоатират едни и същи теми (Римска империя, гладиаторски битки, любов, отмъщение), предлагайки ефектна смес, напомпана с адреналин, исторически правдиви костюми и компютърна анимация.

Другият огромен плюс за Помпей се казва Кит Харингтън – младият английски актьор, когото покрай Game of Thrones вече всички познават като Джоун Сноу. За разлика от ролята си в сериала, тук той е по-уверен и много-много не мисли, преди да отнесе главата на някого. Неговият герой се казва Майлоу – син на бунтовен келтски главатар, изгубил живота си в борба с римските нашественици. Още като дете Майлоу бива окован и отведен в Лондон, където става безмилостен и особено мускулест гладиатор, когото пък по-късно прехвърлят в Помпей.

Именно в крайморския град той залюбва аристократката Касия (Емили Браунинг), завързва странно приятелство с чернокожия гладиатор Атий (Адеуали Акинуйе-Агбайе) и се среща очи в очи с убиеца на баща си – сенатор Квинт Атий Корв. И всичко това би бил един интересен разказ за нравите (и липсата им) в Римската империя, за политическите игри, равенството и неравенството на хората там, но всичко става много по-интересно с изригването на Везувий, който започва да бълва триизмерен черен пушек, който закрива слънцето, докато компютърно генерираните огнени топки унищожават красивия Помпей.