Искат от властта да обезопаси Аспарухов мост

От партията на Светльо Витков са изпратили отворени писма до кмета и областния

С искане за обезопасяване на Аспарухов мост във връзка със зачестилите самоубийства излязоха от ПП "Глас народен". От партията са изпратили отворени писма до кмета Иван Портних и областния Иван Великов с настояване на съоръжението да бъдат монтирани защитни ограждения. От общинската организация са преценили, че това би затруднило хората, решили да сложат край на живота си.

От "Глас народен" смятат, че лесният достъп кара дори жители на други населени места да използват съоръжението по този нетрадиционен начин и искат физически да ограничат потенциалните самоубийци. Медийното затъмнение и липсата на афиширане на подобни случаи не били достатъчни и само подобни ограждения биха били преустановили мрачната традиция.

От партията съзнават, че мостът е държавна собственост и затова призовават кмета и областния да заемат позиция и да спомогнат за решаване на проблема.

По време на кметуването на Кирил Йорданов е имало идея да се сложат мрежи, но тя не била приета за да не се развали външният вид на моста. Когато пък кмет на Варна беше Бозов се е обсъждало монтирането на камери, но и те останали добри пожелания.

Ето и пълния текст на писмото:

Уважаеми г-н Портних,
Общинската организация на ПП „Глас народен“ - гр. Варна се обръща към Вас по повод изключително наболял за града ни въпрос, а именно -множеството случаи на самоубийства от Аспарухов мост. Статистиката сочи, че това е един от мостовете с най-много самоубийства в света! Споредданниот проведения тази година форум на Българската психиатрична асоциация, хората решаващи да сложат край на живота си на „удобни” за целта публични места, чрез личната си драма желаят да оставят послание към другите или света. Лесният достъп до подобни съоръжения води до постоянен приток на хора дори от отдалечени населени места.
Въпреки медийната филтрация, когато конкретно място вече се е превърнало в култово за хора със суициднижелания и нагласи, единственият начин да се противодейства успешно е физически да се ограничи възможността за извършването на подобен акт. Наложилото се в световен мащаб решение се състои в ограничаване на достъпа, а в конкретния случай - поставяне на високи ограждения, които да предотвратят възможността за прескачане. Опитът показва, че по този начин се ограничаватв много голяма степен случаите на самоубийства, а на места се преустановяват напълно.

Смятаме, че това прекрасно и жизнено важно за града ни съоръжение не заслужава друг „ореол“,освен този на носещ гордост и ползи.

Поради тези причини, считаме, че е наложително да бъдат монтирани подходящи защитни ограждения. Наясно сме, че съоръжението е изключителна държавна собственост и одобрението на проекти за ремонт/рехабилитация ще се осъществява в съответните областни експертни съвети или в Министерството на инвестиционното проектиране, затова адресираме аналогично писмо и до Областния управител – г-н Иван Великов, но като принципал на града, в който се намира Аспарухов мост, предполагаме, че няма как да останете безучастен и без изразена позиция към случващото се.

20 февруари 2014 г
С уважение,
Общинска организация на ПП “Глас народен“–Варна