Отчитат резултатите от ОЛКАС: Средновековни пристанища по морските пътища на Изтока

Мисия Варна

24-02-2014, 10:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Показват и филма на археолога Александър Минчев

Резултатите от международния проект "ОЛКАС: от Егейско до Черно море: Средновековни пристанища по морските пътища на Изтока" и документалния филм "ОЛКАС: разкриване на средновековните пристанища в Егейско и Черно море", създаден в рамките на проекта ще бъдат представени в четвъртък/27-и февруари/ от 10.00 ч. в зала „Пленарна” на общината, съобщиха от РИМ.

Представяне на филма ще направи археологът Александър Минчев, ръководител на проекта "ОЛКАС" в България. В продължение на две години (2012-2013),  съвместно с проф. Валентин Плетньов, директор на Регионален исторически музей – Варна се изследва културно-историческото минало на дванадесет Средновековни пристанища по Българското Черноморие, десет от които са представени във филма..

Основната цел на снимачния екип от Гърция и консултантите му от България, Украйна, Русия и Грузия и Турция, е да разкрие пред зрителите историята и културата на 32 изследвани в рамките на проекта средновековни пристанища от периода ІV-ХVІІІ в. в Черно и  Егейско море. Днес повечето от тях са скрити под съвременни градове, или от тях са останали само малко руини. Но традициите на мореплаването, културата и търговските връзки са запазени и в наше време. Филмът оставя точно този отпечатък у всеки, който се е докоснал до него: мисълта за едно богато далечно минало, динамично и изпълнено с нови предизвикателства съвремие  и надеждата за едно модерно, много по-развито бъдеще на регионите. Документалният филм не е само историческо и археологическо изследване, той ни напомня за това от къде идваме, кои сме и за това, че там, където отиваме не трябва да забравяме богатото си общо минало и бъдеще!.