Петиция събира "фенове" на смъртното наказание за изнасилвачи и убийци

Новините

23-02-2014, 14:09

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В България думата "свобода" отдавна е променила значението си

Гражданска петиция за връщане на смъртното наказание за изнасилвачи и убийци е създадена преди ден. Авторът решил, че е крайно време в България отново да има смъртни присъди, след като за пореден път прочел статия, как двама души, мъж и жена, са изнасилвали брутално и системно момичета, от които едното на 14 години. "Тези индивиди са пледирали, че са невинни. Осъдени са на 5 и 7 години затвор. Дали след 5 или 7 години те ще са станали по-добри? Дали ще са променили начина си на мислене, поведението си или отново ще хващат за косите млади момичета от улицата и ще ги вкарват в колата за една "малка" седмична разходка...", пише инициаторът на петицията.
Смъртната присъда е въведена в България на 21 февруари 1896 г. Наказанието е отменено на 10 декември 1998 година с гласуваните от 38-ото Народно събрание промени в Наказателния кодекс. Заменено е с доживотен затвор без право на помилване.
"В държава като България - страната на неограничените възможности, можеш да убиеш, да изнасилиш, да посегнеш физически на някой, можеш да направиш каквото си поискаш с някой, и в крайна сметка държавата ще те защити. Ще те защитят закони, ще те защитят правата ти, ще те защитят различни конвенции защитаващи малцинствата. А тези хора травмирани физически и психически за цял живот, те нямат ли права? Тях кой ще ги защити в тъмната стаичка. Докато законите на страната ни са такива, че да не те е страх да направиш нещо такова, докато знаеш, че има възможност да го направиш и да се отървеш "по живо по здраво" и да продължиш по пътя си безнаказано, нищо няма да се промени. Не говоря за инциденти, а за бруталните умишлени действия на някой, спрямо друг човек. В България думата "свобода" отдавна е променила значението си. Какво са тези 5 или 10 години затвор в сравнение с остатъка от живота на едно 10 годишно дете, травмирано от различни животни… Какво са в сравнение с живота на едно почернено семейство, даващо цял живот мило и драго за децата си… Какво са в сравнение с живота на едно малко дете, останало само на произвола на съдбата…", споделя още авторът на петицията.