КАТ връща актовете за превишена скорост

Животът

23-02-2014, 10:40

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Един от аргументите на съдиите е, че при наличието на "човешки фактор" данните от мобилните камери може да се манипулират

КАТ сменя "тактиката на контрол" за превишена скорост. Занапред електронни фишове за глоби за това нарушение ще се издават само по снимки от стационарни камери, пише вестник "Преса". Нарушителите, засечени от мобилни камери в полицейските автомобили, ще бъдат спирани от пътните полицаи, на място ще им се съставя акт, а после ще се издава наказателно постановление за глобата.
Това предписва тълкувателно решение на Върховния административен съд по Закона за движение по пътищата. То бе взето още в края на януари, окончателно е гласувано в петък и влиза в сила от момента на обявяването му, най-вероятно в началото на идната седмица. Тогава става задължително за всички. Един от аргументите на съдиите е, че при наличието на "човешки фактор" данните от мобилните камери може да се манипулират. Освен това за разлика от стационарните камери, за наличието на които предупреждава специален знак, мобилните снимат тайно.
Ще изпълним решението, увериха от КАТ. В момента в страната има 134 мобилни камери и 24 стационарни. В София стационарните са 3, мобилните - 8."Връща се схемата преди въвеждането на електронните фишове през 2011 г.", каза пред "Преса" бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев. "Мобилните камери доказаха своята ефективност и заради контрола на скоростта намаляха катастрофите", категоричен бе той.
Експерти припомниха, че един от аргументите за въвеждане на електронни фишове за превишена скорост е било избягването на субективния фактор и прекия контакт между катаджиите и нарушителите. Това е и антикорупционна мярка. Освен това се пестяло и време - електронните фишове директно се изпращат по пощата на нарушителите, които до 14 дни трябва да платят глобата или да я оспорят в съда. При акта се взема контролният талон, а после собственикът трябва да отиде на крака в КАТ, за да си вземе наказателното постановление и да му върнат талона.
Други спецове обаче признават, че мобилните устройства наистина могат да се манипулират. Правилата за използването на тези камери трябва да са достатъчно ясни и подробни, за да знаят гражданите в какви случаи КАТ може да ги прилага, пише още в тълкувателното решение на Върховния административен съд.