Битката на жандармерията със селските апаши не успокоява хората

Крими

22-02-2014, 18:07

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От МВР отчитат десетки задържани всеки ден

Хората по селата продължават да живеят в страх от нападения, предаде bTV. Въпреки че, две седмици след началото на битката на жандармерията с битовата престъпност, от МВР отчитат десетки задържани всеки ден, хората не са по-спокойни.

Йорданка Младенова живее на метри от кметството в село Габровица. Обирана е четири пъти. "Овцата ми откраднаха, след това кокошките. Сега нямам кьорава кокошка, от 30 кокошки. След това, майко мила, откраднаха ми две прасета по 25 кила. Ако съм малко по-млада и да не съм кьопава, един пистолет ще вземем и ти казвам, че няма да жаля нищо”, категорична е възрастната жена.

На метри от Йорданка, живее 82-годишната Цветанка Влашка. И тя е сама. „Обирали са ме, има 15 пъти и като излезем вънка, по трима човека. Я не излизам, ми се окачим горе на прозореца и като светнем по три човека тичат из двора. Тичат и всеки нарамил по нещо”, оплаква се жената.

При един от последните обири крадците опитват да влязат и вътре в къщата, но не успяват. Заплахата обаче принуждава зет й да барикадира всяка врата в дома с железни пръти, които бабата да залоства щом се стъмни. „Слагам железа, сега ми турнаха вътре на вратата”, показва тя.

„На 100% икономика няма в този край. Монтана, Видин, Враца и Плевен са най-западналите райони. Високата безработица води и до висока престъпност. Особено ромското население - сутрин излиза една армия от гладни хора, които търсят препитание”, коментира временният директор на полицията в Монтана старши инспектор Иван Георгиев.

Оказва се обаче, че жалбите в полицията са обратно пропорционални на страховете на хората и така всичко се повтаря. От сезон, на сезон, от дом на дом.