Варненец купи хилядния онлайн билет за влак

Животът

22-02-2014, 11:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-продаваните маршрути са София – Варна и обратно

Хилядният онлайн билет за пътуване с влак продаде БДЖ вчера. Онлайн билет №1000 е закупен от варненец за пътуване по маршрут Варна - София. Пътникът, направил хилядната резервация, ще бъде награден с един безплатен билет за пътуване по избран от него маршрут в страната.

От началото на стартирането на системата за онлайн резервации и продажба на билети до днес са се регистрирали над 6 100 потребители. Продадените онлайн билети са 1 008, като 536 от тях са за пътуване с новите спални вагони. Най-продаваните маршрути са София – Варна и обратно.

Системата за онлайн резервации и продажба на билети стартира на 20-и декември 2013 г. с дванадесет влака, движещи се по основните търговски направления, които обхващат общо 55 гари. Това са: бързите влакове със задължителна резервация по направленията: София – Пловдив – Бургас и обратно; София – Карлово – Бургас и обратно; Горна Оряховица – София и обратно; София – Горна Оряховица – Варна и обратно; и бързите влакове със спални вагони по направленията: София – Горна Оряховица – Варна и обратно и София – Пловдив – Бургас и обратно.

Новата система предлага бърз, лесен и модерен начин за закупуване на железопътни билети, независимо от местонахождението на клиента, като позволява и възможност за визуален избор на спални и седящи места, съгласно композицията на всеки влак. Разплащането се осъществява по електронен път с най-масово разпространените кредитни и дебитни карти. Билетът се получава на електронната поща на регистрирания клиент, след което се разпечатва на хартиен носител.

Особено удобна за клиентите е възможността да се закупуват билети от таблети и смартфони. По този начин не е задължително билетът да се разпечатва на принтер, тъй като той се валидира от кондуктора във влака директно от мобилното устройство. До края на 2014 г. системата за онлайн резервации и продажба на билети ще предоставя цялостно интегрирано обслужване и билетоиздаване, като ще покрива всички влакове и гари в страната.

Чрез системата клиентите на "Холдинг БДЖ" ЕАД ще имат възможност да закупуват онлайн билети за всички международни влакове от и за България, както и всички видове превозни документи - абонаментни карти, групови билети и др. Цялостно изградената система ще дава и информация за движенето на влаковете, в т.ч. и евентуални техни закъснения, за които клиентите ще могат да се информират както в гарите, така и от официалната страница на БДЖ, където е и достъпа до системата за онлайн резервации.