Задушница е, почитаме мъртвите

Животът

22-02-2014, 08:46

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пускат допълнителни автобуси до гробищата

Днес Българската православната църква отбелязва първата голяма Задушница през годината, в деня преди Местни заговезни. На голяма Задушница християните извършват помен за възпоменаване на душите на починалите. Приготвят се варено, подсладено жито, хляб и вино. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Във всички храмове на Българската православна църква и гробищни паркове се отслужват помени за покойниците. Задушница е ден на почит към починали близки роднини. Обичай е да се посещават гробовете на починалите, преливат се с вино, прекадява се с тамян и след това се раздава в памет на починалите на присъстващите жито, сирене, яйца.

В българския църковен календар има три важни Задушници - Голяма Задушница, Черешова и Архангелска. В деня след Голяма Задушница се отбелязва един от първите пролетни празници - Месни Заговезни.

С по един допълнителен автобус ще бъдат обслужвани линиите 41 и 22 на общинската фирма "Градски транспорт" до обяд на 22 февруари във Варна, съобщиха от общината. Част от маршрута на линиите е централния гробищен парк, където се очаква десетки хора да се събират, за да почетат паметта на своите починали близки.
Линията до гробището в Тополи се поддържа от частната компания "Транстриумф".