Софиянец взема заплата от 333 000 лв. на месец

Парите

22-02-2014, 08:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Освен от София и от Бургас в топ 25 има граждани от Добрич, Стара Загора, Ловеч, Шумен, Варна и Русе

В България има хора, които от заплата си докарват милиони. Българинът с най-висок доход през 2013 г. е изкарал общо 4 млн. лв. през миналата година, сочат данните от обработените до този момент данъчни декларации на физическите лица, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Доходите на 45-годишния столичанин, чието име не се споменава, са по договор за управление и контрол, т.е. става дума за мениджърска позиция, обясниха пред “Труд” от данъчната агенция. Това означава, че месечната заплата на високопоставения служител е била средно 333 333 лв. Не е известна сферата, в която е зает той.

Средната работна заплата у нас според Националния статистически институт е 828 лв. за четвъртото тримесечие на 2013 г. Това означава, че високопоставеният мениджър изкарва за един месец колкото средностатистическият работник за 34 години, т.е. за почти целия си трудов стаж. Ако се съди по заплащането му, неговата производителност на труда е космическа. Тя се равнява на това, което за същото време създават 403-ма обикновени работници с образование и на позиции за средна заплата.

Още по-изненадващото е, че заплатата на мениджъра не е изключение, става ясно още от данните на НАП. Негови подгласници са друг столичанин и един бургазлия, които също са обявили доходи само по т.нар. приложение 1, т.е. от трудови и мениджърски договори. Единият от тях е взел също около 4 млн. лв., т.е. заплатата му е над 300 000 лв. Вторият е получил 3,8 млн. лв., което прави по 317 000 лв. на месец.

За сравнение най-забогателият българин през 2012 г. според декларациите за доходите, подадени през м.г., беше получил 14,3 млн. лв. за 12 месеца. Това прави доход по 1,2 млн. лв. за 30 дни. Парите му обаче не бяха само от трудови, но и от граждански договори. Все още не е ясно дали този рекорд ще бъде надминат през тази година, защото до края на данъчната кампания има повече от два месеца.

Първите 25 по доходи граждани у нас са заработили общо 44,4 млн. лв. според обработените до този момент декларации, сочат още данните на НАП.

Освен от София и от Бургас в топ 25 има граждани от Добрич, Стара Загора, Ловеч, Шумен, Варна и Русе. От началото на годината до 20 февруари са подадени общо 67 000 декларации за доходите.95 млн. лв. доходи от наеми са декларирани до този момент, а 1340 млади семейства са посочили, че искат да ползват данъчното облекчение за ипотечни кредити.