Китайски рибар улови 130 милиона долара

Животът

21-02-2014, 14:22

Снимка:

n/a

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Смятал да изхвърли улова

Китайски рибар направи най-големия улов в живота си на стойност близо 130 милиона долара. Миналия четвъртък 58-годишният Мин Куок напуснал пристанището на Хонгконг и се отправил на риболов, както обикновено. За негов първоначален ужас, вместо риба в мрежите му се оказал огромен дънер.

Първоначално рибарят искал да изхвърли обратно странния улов, но почувствал силна миризма идваща от дървото. Когато обелил част от кората от вътрешността изтекла жълтеникава маслопобна течност, която го направила приказно богат.

Оказало се, че пред него седи огромно парче от алено дърво, използвано и много ценено в медицината и парфюмерията. Специалисти потвърдили, че дънера с диаметър 2,80 метра действително е т.нар. agalwood и цената му в Китай надхвърляла 1 милиард юана - около 130 милиона долара.

Моряка с необичайния улов планира да го продаде, а част от парите да даде за благотворителност. В традиционната китайска медицина дървото се счита за брилянта сред растенията, защото попивало енергия от космоса и притежавало особена сила. Сред китайците се разпространявала приказката, че грам от дървото е ценен, колкото грам злато.