В БАН решават демографския проблем

Така учените смятат да отбележат 145-ата годишнина на Академията

Над 120 водещи учени и експерти в областите статистика, социология, психология, икономика, история се събират, за да предложат идеи за преодоляване на демографските проблеми на форум "Демографската ситуация и развитието на България". Събитието в края на месец февруари е организирано от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките и е част от програмата за отбелязване на 145-годишнината от създаването на Академията.

Демографските проблеми на България ще бъдат дискутирани в рамките на 8 тематични работни групи. Това са "Раждаемост и семейна политика", "Здраве, продължителност на живота, смъртност", "Динамика на миграционните движения", "Уязвими групи и общности и тяхната интеграция", "Териториални различия и депопулация",  "Исторически аспекти на демографското развитие по българските земи", "Заетост и пазар на труда" и "Стареене на населенето".

Сред поканените са вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, министърът на здравеопазването Таня Андреева, министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова, представители на най-големите религиозни общности и други.