Кампанията за прием в яслите започна ударно днес

111 заявления подадени он-лайн само за час

Регистирането на нови заявления за прием в детските ясли на територията на община Варна започна ударно днес в 11 ч., през специализирания сайт за прием kg.varna.bg.

Първото подадено заявление за целодневен прием беше регистрирано минута по-късно, а за полудневен прием беше регистрирано в 11:08 ч, съобщиха от Общината.

За 30 минути електронно бяха регистрирани 78 заявления за целодневен прием, а към 12 ч. - 111 заявления за целодневен прием. В периода за пререгистрация бяха пререгистрани 1142 заявления за прием. Заедно с новите заявления, към 12 ч. на 20 февруари, има 1253 подадени заявления за участие в централизирано класиране за целодневен прием.

Входящият номер 10 000 за участие в класиране за целодневен прием беше регистриран в 11:49 ч. Късметлията е малкият Йордан, който ще получи подарък от общинския филиал „Детски ясли“.

Община Варна предлага все повече нови електронни услуги за гражданите. За първи път се предоставя електронна услуга за родителите, чиито деца подлежат на класиране за прием в детско заведение. Регистрацията на заявление през Интернет се извършва за по-малко от минута и родителят получава веднага своя входящ номер за участие в централизирано класиране за прием. Онлайн регистрацията на заявленията улеснява изключително много родителите, защото не е необходимо да посещават детска ясла и да носят документи.

Другата нова е-услуга към родителите е автоматичната проверка за задължения към дирекция "Местни данъци и такси" - тя се извършва от служителите в детските ясли при записване на малчугана след класирането.

Първото класиране за целодневен прием ще бъде на 5 март при наличие на свободни места в детските ясли. В класирането ще участват всички пререгистрирани заявления, с входящи номер преди 1 декември 2013 г., и всички нови регистрирани заявления, в които началните месец и година за участие в класиране са март 2014 г. или по-ранни.

Първото класиране за полудневен прием ще бъде на 10 март при наличие на свободни места в детските ясли. В класирането ще участват всички пререгистрирани заявления, с входящи номер преди 1 декември 2013 г. и всички нови регистрирани заявления, в които началните месец и година за участие в класиране са март 2014 г. или по-ранни.

В края на 2013 година Общинският съвет на Варна гласува новите правила за прием, които дават на родителите по-голяма яснота за процеса на класиране и по-голяма гъвкавост в избора на желани детски ясли. Отпадна районирането. Всеки родител може да избира ясли между всичките 12 в общината, независимо от района по местоживеене.

Промениха се и някои критерии и точките по тях. За да се стимулира събираемостта на местните данъци и такси, родителите без задължения получават 3 допълнителни точки. Най-голям брой точки получават деца, които са сираци и полусираци. По една точка се дава за работещ родител, уточняват от община Варна.