Детектор на лъжата ще тършува във Фейсбук

Животът

20-02-2014, 14:14

Снимка:

© DADO RUVIC

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Компютърният полиграф ще отсява истина от слухове, анализирайки източниците

Автоматизиран детектор на лъжата се предвижда да заработи в ЕС. Компютърно програмираният ловец на лъжи ще има за цел да проверява онлайн слухове, да анализира в реално време коя част от публикуваната информация е истина и коя не и да позволи на журналисти, правителства, службите за спешна помощ, здравни агенции и частния сектор да отговорят по-адекватно на информацията в социалните мрежи.

В проекта, финансиран от ЕС, участват 5 университета и 4 частни компании, като има и българско участие.

През 2011 година по време на бунтовете в Лондон, имало идея социалните мрежи да бъдат спрени, но се разминало, защото освен за организиране, те били и ценен източник на информация за службите. С подобна система това няма да се налага, защото тя ще е способна да анализира данните и да подава коректна информация към различните институции.

Системата също така има за цел да класифицира слуховете според категориите, в които попадат. Като пример се дава възможен слух за повишаване на лихвените проценти. Освен това тя ще е способна да определя и противоречиви слухове - например за ваксината ММР (ваксината срещу морбили, заушка и рубеола), също така и дали невярна информация е разпространявана неволно или с умисъл.

След като определи даден слух, програмата ще търси и категоризира източниците, за да се оценява тяхното влияние. Това могат да бъдат новинарски медии, отделни журналисти, експерти, потенциални очевидци, обикновени граждани или автоматизирани "ботове".

Детекторът ще търси и източници, които да потвърдят или отрекат даден слух, като резултатите ще бъдат подавани на потребителя визуално, за да му се даде възможност лесно да прецени дали да сподели дадена информация или да изчака.

Доктор Калина Бончева, от Катедрата по компютърни науки на университета в Шефилд, която е един от ръководителите на проекта, споделя: "Вече можем да се справим с много от предизвикателствата, в които участваме, като огромния обем на информация в социалните мрежи , скоростта, с която тя се появява и на разнообразието от форми, туитове, видео, снимки и публикации. Всичко това обаче в момента не е възможно да се анализира автоматично в реално време. Не е възможно да се определи кое е вярно и кое не и това е, към което се стремим сега."

По време на тестовете компютърната система ще бъде оценявана в две отделни области. За онлайн журналистиката тя ще бъде тествана от Swiss Broadcasting Corporation, а от психоаналитична - от Института по психиатрия към King's College London.