Даниела Димова оглави Експертния съвет на фонд "Култура"

Гласове в плик и по "Скайп" осигуриха избора на оперната шефка

Оперната певица Даниела Димова - шеф на комисията от култура в Общинския съвет и директор на Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, ще управлява и Експертния съвет, който ще решава на кои фестивали и конкурси общината ще дава пари.

Решението е взето в понеделник вечерта на събрание на Експертния съвет, който беше избран от комисията по "Култура" седмица по-рано.

В него по право влязоха Димова и Ламбрин Сотиров -съответно председатели на ПК "Култура" на Общинския съвет и на Обществения съвет по култура, както и шефът на ресорната общинска дирекция (в момента, до края на обявения конкурс) Десислава Георгиева. Единодушно сред управляващите фонд "Култура" бяха избрани и съветниците Валентина Софрониева (ГЕРБ) и Светлана Такева (БСП), както и доц. д-р Веселина Димитрова от Икономическия университет - като представител на екипа по кандидатурата на Варна за европейска столижца на културата.

След тежък дебат, продължил няколко дни, и поименно гласуване бяха избрани и 5-мата външни експерти в съвета: литературният критик Ангел Дюлгеров, художникът Николай Русев, театралният специалист д-р Ина Божидарова, директорът на НУИ "Добри Христов" и бившата шефка на културата в общината Пенка Живкова.

Три кандидатури за председател са обсъждали членовете на съвета в понеделник. На Пенка Живкова, предложена от Ламбрин Сотирова, на доц. д-р Веселина Димитрова и на Даниела Димова, предложена писмено, в запечатан плик от отсъстващия Христо Дипчиков. Своят глас за Димова в конферентна връзка чрез "Скайп" дала и Ина Божидарова, която е държавен експерт, направление „Театър”. Така с 6 гласа пред 4 за Живкова, Даниела Димова оглави варненския фонд "Култура", който тази година възлиза на 895 хил. лева.

Сесията за набиране на проектни предложения към новосъздадения общински фонд „Култура“ започна на 14 февруари. Тя включва следните направления: фестивали и конкурси, творчески проекти, международно сътрудничество и публики. Документи могат да се подават в деловодството на община Варна. Обявен е и електронен адрес за кореспонденция – [email protected]. В четвъртък, 20 февруари, от 16,30 часа в зала „Пленарна“ в сградата на общината е обявен информационен ден за дейността на фонд "Култура".