Регистрацията за прием в детските ясли започва утре

Може да се подаде заявление и по електронен път

Регистрацията за прием в детските ясли във Варна започва утре в 11 часа. Родителите могат да регистрират заявление за прием и да получат входящ номер по два начина - на място във всяка детска ясла на територията на общината, и по електронен път - на сайта на община Варна - www.varna.bg, в раздел Онлайн услуги» Прием в детските заведения» Прием в детски ясли. Там в разделите Целодневен прием и Полудневен прием, се ползва меню Регистрация» Онлайн регистрация.

При успешно подадени данни се получава входящ номер и парола за потребителски профил.

За електронно регистриране на заявление за прием е необходимо да бъдат изпълнени едновременно следните условия:

1. Заявителят (родител/настойник) да има ЕГН, постоянен или настоящ адрес в община Варна и да фигурира в Локална база “Население” на общината.

2. Детето, подлежащо на класиране, трябва да е с минимална възраст - навършени три месеца в момента на регистрация. Максималната възраст, до която се допуска регистрация на заявление, е навършени 35 месеца в момента на подаване на документите.

3. Детето, подлежащо на класиране, трябва да има ЕГН, постоянен или настоящ адрес в община Варна, и да фигурира в Локална база “Население” на общината.

4. За детето да няма вече регистриран входящ номер за участие в класиране.

5. Детето да не е записано и да не посещава детска ясла.

6. За едно дете в яслена възраст може да се регистрират едновременно два входящи номера – един за кандидатстване за целодневен прием, и един – за полудневен. Ако детето е класирано за целодневен прием, то не може да получи входящ номер за полудневен прием.

Пояснения:
* Ако заявителят (родител/настойник) няма ЕГН, а ЛНЧ, може да изтегли заявление за прием от специализирания сайт за приема, да го попълни и регистрира на място в която и да е детска ясла на територията на общината.

* Ако детето няма ЕГН, а ЛНЧ, заявителят не може да регистрира заявление през Интернет, но може да изтегли заявление за прием от специализирания сайт за приема, да го попълни и регистрира на място в която и да е детска ясла на общината, независимо дали кандидатствате за нея или за някоя друга.

* Ако заявителят или детето, подлежащо на класиране, нямат постоянен или настоящ адрес в община Варна, е необходимо да регистрират такъв, за да могат да участват в централизирано класиране за прием.

* Заявление за участие в класиране може да се регистрира както по електронен път през Интернет, така и на място в което и да е детско заведение. Двата начина на регистрация са равнопоставени.

Заявител може да бъде само родител или официален настойник. При записване на детето в детското заведение се извършва документална проверка за валидност на заявените данни и при открито несъвпадение детето се декласира и няма да бъде прието в детското заведение. То може да участва в следващи класирания с ново заявление и нов входящ номер.

Всички избрани критерии трябва да са актуални към момента на класиране. При потвърждаване на приема се извършва документална проверка за актуалност. При установено/и несъответствие/я детето се декласира и няма да бъде записано в детското заведение. То може да участва в следващи класирания с ново заявление и нов входящ номер. Проверката за липса на изискуеми данъчни задължения се извършва служебно при записване на детето.